log in

Svečana akademija „Višnjićevih dana" – Sačuvati kulturni identitet Srba /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

26. kulturna manifestacija  usmjerena je  na očuvanje srpske tradicije "Višnjićevi dani 2019".

Ovogodišnja manifestacija u znaku je  800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 115 godina od osnivanja Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" u Bijeljini.

Srpski narod u stalnoj je borbi da sačuva tradicionalne vrijednosti i odupre se uticaju sa zapada, a manifestacija „Višnjićevi dani" postoji da bi podsjećala Srbe da su veliki narod, ali i opominjala ih da je spas u jedinstvu i slozi, poručio je Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Načelnik Odjeljenja za savremeno stvaralaštvo i kreativnu industriju u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Danijela Pavlović izjavila je da „Višnjićevi dani" nemaju značaj samo za Bijeljinu, nego za cijelu Republiku.

Na  centralnoj  svečanosti  - svečanoj  akademiji  o Filipu Višnjiću besjedio je  književnik iz Novog Sada Anđelko Anušić. On je istakao da Filip Višnjić ima i danas isto značenje kao i u vremenu u kojem je živio.

On kaže da bi slijepi umjetnik danas shvatio da je došlo vrijeme za narodni ustanak.

U okviru manifestacije "Višnjićevi dani" u Muzeju Semberije otvorena je  izložba „Tapiserije Milice Zorić: sinteza nasleđa i modernizma" autorke Milice Orlović Čobanov, kustosa Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, a bijeljinskoj publici predstavljeno je 10  tapiserija, među kojima dvije nastale krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina prošlog vijeka.

Upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog iz Novog Sada Milana Kvas podsjetila je da je izložba tapiserija Milice Zorić u ovoj ustanovi kulture organizovana tokom septembra, kada je izloženo 28 radova nastalih od 1958. do 1971. godine, a da je postavka u okviru „Višnjićevih dana" nastavak dobre saradnje sa Muzejom Semberije.

Autor izložbe Milica Orlović Čobanov naglasila je da je za ovu priliku odštampan ekskluzivan katalog sa 28 fotografija, iz kojeg publika može da sazna pojedinosti iz  života svestranog stvaraoca kakav je bila Milica Zorić.

Izložbu  posjetioci mogu da je pogledaju u Muzeju Semberije do 6. decembra.

Dvadeset i šesta manifestacija „Višnjićevi dani" počela je 1. novembra, pretprogramom u kojem su se predstavili besjednici i mladi pjesnici iz Srbije, Republike Srpske i Hrvatske, a trajaće do 8. novembra.

Društvene mreže