log in

Mještani Ugljevika plaćaju najjeftinije grijanje u Srpskoj

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na području Ugljevika ovogodišnja sezona grijanja počela je bez većih problema budući da je u rekonstrukciju i izgradnju nove podstanice uloženo 420.000 maraka.

Naime, iako je grijanje pušteno nekoliko dana nakon što je zvanično počela sezona, na dotrajaloj toplovodnoj mreži zabilježeno je nekoliko kvarova, koji su brzo sanirani.

U preduzeću “Termo Nova” poručuju da većih problema u isporuci toplote ne bi trebalo da bude s obzirom da su prije početka sezone odradili veliki posao u obnovi i izgradnji nove podstanice. Radnici “Termo Nove” su tokom ljeta sanirali kritične tačke na toplovodu. U rekonstrukciju i proširenje dva kilometra i 800 metara toplovodne mreže uloženo je 280.000 KM, a u izgradnju nove podstanice 15.000 KM.

Direktor ovog preduzeća Dragan Gajić pojašnjava da je mreža rekonstruisana u ulicama Đure Bižića, Filipa Višnjića, Svetog Save, Pukovnika Milana Jovića, čime je za 96 korisnika obezbijeđeno adekvatno grijanje. Rađeno je, ističe Gajić, i priključenje 25 novih korisnika u ulici Drage Tokića.

– U narednom periodu planirana je rekonstrukcija podstanice 14 i 15, koje su preopterećene, jer su na njih priključene uglavnom kuće. Svi projekti su urađeni, a finansijski će nas podržati Termoelektrana. To nam je i jedina podrška, jer ovo preduzeće nema subvenciju iz opštinskog budžeta – ističe Gajić.

Dodaje da preduzeće “Termo Nova” ima 1.020 korisnika, a zagrijava oko 72.000 kvadratnih metara prostora. U narednom periodu planiraju i povećanje broja korisnika.

Zahvaljujući Termoelektrani Ugljevik, mještani ove podmajevičke varošice grijanje plaćaju skoro upola manje u odnosu na korisnike usluga toplana u drugim gradovima Republike Srpske.

Fizička lica i društvene organizacije plaćaju grijanje 1,67 pfeniga po metru kvadratnom, a 3,21 pfeninga sa PDV-om plaćaju pravna lica.

Građani su zadovoljni cijenom, ali i urađenom rekonstrukcijom toplovodne mreže, posebno u ulicama u kojima je zbog preopterećene mreže bilo lošije grijanje proteklih godina.

– Radili su cijelo ljeto i vjerujem da ove grijne sezone nećemo imati problema. Inače, naše grijanje je odlično. I cijena je povoljna. Odgovara mi i što se plaća na šestomjesečnom nivou – kaže penzioner Miodrag Lazarević.

I Slobodan Nikić smatra da su oni koji su priključeni na grijanje u povoljnijem položaju.

– Kad vidim koliku cijenu plaćaju u drugim gradovima, naprimjer u Bijeljini, Banjaluci, a da ne govorim u Beogradu ili Novom Sadu, mi Ugljevičani smo zaista srećni. I kad izračunate koliko koštaju ugalj i drva ili struja, naše grijanje je zaista povoljno – kaže ovaj Ugljevičanin.

Apel korisnicima

Iako se cijena grijanja u Ugljeviku nije mijenjala godinama, stepen naplate je 75 odsto. Iz preduzeća apeluju na korisnike da redovno izmiruju obaveze kako bi uspjeli u narednom periodu da postepeno rekonstruišu kompletan vrelovodni i toplovodni sistem, izgrađen  1985, kada i Termoelektrana.

(SrpskaInfo)

Društvene mreže