log in

U punom jeku sjetva duvana /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Biće povećane površine pod duvanom za 10 odsto ove godine, do sada je na sjetvi obavljeno 80 odsto posla, povećava se i broj proizvođača duvana.

Semberski duvanari su uveliko počeli sa realizacijom ovogodišnjeg plana proizvodnje i uzgoja ove industrijske biljke. U punom je jeku sjetva duvana, koji će neko vrijeme boraviti u zaštićenom prostoru, kako bi u potpunoj kondiciji došao do predodređenih oranica.

Nove tehnologije u proizvodnji duvana unaprijedile su i sjetvu koja nije zahtjevna uvjeravaju iskusni u ovom poslu, pa je proizvodnja rasade postala sigurnija a samim tim i skuplja.

Svjesni su oni koji se upuštaju u ovu proizvodnju da na samom početku moraju odriješiti kesu jer uzgoj duvana zahtjeva veća ulaganja , međutim ohrabruje činjenica što su se cijene repromaterijala zadržale na nivou iz prethodnih godina.

O odabiru sortimenta proizvođači nisu mnogo brinuli. I ove godine će kažu zasaditi na njivama one vrste koje su godinama unazad dokazale svoj kvalitet na ovom području, koji je presudan u borbi za bolju cijenu, pa tako i stabilniju naplatu.

Bijeljinsko preduzeće “Duvan” je sa kooperantima dogovorilo proizvodnju duvana koja će u predstojećoj sezoni biti zasnovana na oko 250 hektara obradivih površina. Proizvodiće duvan i u vlastitoj režiji, kažu u ovom preduzeću, pa će s toga ovoj industrijskoj biljci pripasti 21 hektar zemlje. Duvana će uvjeravaju biti više ove godine, za čiji plasman brige nemaju.

S obzirom da je do sada obavljeno 80 odsto posla na sjetvi duvana koja je ove godine počela ranije od predviđenog roka, zaključujemo da će zasađenog duvana u Semberiji za 10 odsto biti više u odnosu na prethodne godine.

Od sjetve do sadnje duvana trebalo bi proći oko 55 dana, pa bi kvalitetno proizvedena rasada mogla zagospodariti na njivama već u prvoj dekadi maja mjeseca. Do tada, nema sumnje da će se proizvodnja rasade u plastenicima odvijati bez problema jer je konstantno nadgledaju i prate ljudi iz struke.

Medije

Društvene mreže