log in

Isplata podsticaja krajem aprila i početkom maja /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Isplata podsticaja neophodna je poljoprivrednicima kažu da bi zanovili proizvodnju.

Obaveze po neisplaćenim podsticajima za prošlu godinu iznose 24 miliona KM, a prema najavama,rok isplate bi mogao biti prolongiran, a podsticaji uplaćeni krajem aprila ili tokom maja. 

U Asocijaciji poljoprivrednih udruženja Semberije nisu zadovoljni ni mjerom koja se pojavila u nacrtu ovogodišnjeg Pravilnika za podsticaje a odnosi se na mogućnost subvencionisanja osigurane primarne poljoprivredne proizvodnje. 

Pravilnik o uslovima i načinima ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela predstavlja dokument koji je rezultat širokog kruga konsultacija koje je ministarstvo obavilo sa predstavnicima najvažnijih udruženja koja okupljaju poljoprivrednike kažu u resornom ministarstvu, navodeći da se zalažu I da Pravilnik bude što prije objavljen kako bi proizvođači mogli preuzeti I regresirani dizel na pumpama jer uslov da se krene u isporuku dizela jeste upravo objavljen Pravilnik, podsjećaju iz ministarstva.

Poljoprivrednici u Semberiji suočeni su I sa problemom nemogućnosti plasmama tovnih junadi. Predstavnici APUS-a tvrde da u Semberiji trenutno ima dvije do dvije i po hiljade bikova koji ne mogu da se prodaju stvarajući dodatni trošak proizvođačima. 

Bez obzira na sve U APUS-u nisu zadovoljni ni premijama za mlijeko, odnosno smatraju da bi trbalo da se smanje razlike u premiranju mlijeka ekstra klase i neklasiranog mlijeka. 

Medije

Društvene mreže