log in

Sutra proslava dana odbrane grada /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Tih ranih proljetnih dana, 1992. godine pripadnici 17. partizanske majevičke brigade, uz pomoć  jedinica Jugoslovnske narodne armije osujetili su pokušaj paravojnih formacija takozvane patriotske lige koji su imali namjeru da na području Biejljine izazovu nemire i međunacionalne sukobe.

Ova brigada je u to vrijeme imala zadatak, zbog rata u Hrvatskoj, da obezbjedi granicu od Brezovog polja do mosta na Rači, a kada su počeli sukobi u Bijeljini imali su naređenje da spriječe međunacione sukobe, a obezbijedili su i privredne objekte u našem gradu, kao što su Silos, fabrike  Mladost, Elvako i Stolar

Bijeljina je nakon aprilskog rata postala slobodna teritorija kroz koju je prošlo više od 100.000 izbjeglica, a njih preko 50.000 se zadržalo u Bijeljini.

Govoreći o sukobima u tom periodu Zoran Vasić, tadašnji oficir JNA rekao je da su od pripadnika Patriotske lige već bili prirpemljeni napadi na legalne insitucije grada, ali su oni obavještajnim radom pripadnika voske osujećeni.

Sutra će se u 18 časova održati parastos poginulim tokom aprilskih sukoba u Bijeljini, nakon toga položiće se vijenci na Spomen palim borcima, a u 20 časova biće upriličena izložba fotografija posvećena ovom događaju.

Medije

Društvene mreže