log in

Šta mljekarima donosi novi pravilnik o podsticajima ? /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dok nastoje da održe pa i pivećaju proizvodnju mlijeka na farmama, stočare u Srpskoj zatekla je informacija koja se ovih dana provlači u javnosti.

Načuli su kažu ali im zvaničnici nisu potvrdili, uveliko se kuva pravilnik o ovogodišnjim podsticajima prema kojem bi mljekarima moglo pripasti manje novca nego što je to slučaj bio do sada, pa bi umjesto dosadašnjih 30 feninga po litru za ekstra klasu, mogli dobiti svega 20 feninga.

I tu nagađanjima nije kraj, provlači se i druga verzija priče pa bi po litru farmeri mogli dobiti samo 10 feninga plus uvođenje premija po broju grla. Kako god, mljekari poručuju, neće to lako proći, a ako ipak prođe biće to kažu razlog više da proizvodnja mlijeka bude ugašena.

U ministarstvu se trenutno razmatra o visini podsticaja za mlijeko u 2017-oj, potvrdio je našoj televiziji pomoćnik ministra poljoprivrede Srpske Zoran Maletić.

Proizvodnju mlijeka treba podsticati, saglasni su mljekari jer i sa 30 feninga po jednom litru teško je kažu doći do konkurentnosti.

Svako ko hoće mogao bi se upustati u računicu i sabrati koliko mljekare košta proizvodnja jednog litra mlijeka poručuju farmeri i najavljuju da će pred ministarstvo stići i njihov prijedlog da podsticaj ostane 30 ili da bude povećan na 35 feninga po litru mlijeka, prije nego što za nekoliko mjeseci pravilnik ugleda svjetlost dana.

Društvene mreže