log in

Vanredno saopštenje za javnost "Vodovod i kanalizacija"

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Usled enormno niskih temperatura na području Semberije, podsjećamo naše korisnike da je potrebno zaštititi vodomjerne satove i da je to obaveza korisnika a blagovremeno preduzimanje potrebnih mjera zaštite će uticati na to, da kućni budžeti ne budu dodatno opterećeni izdvajanjem za popravke instalacija i vodomjera.

Niske temperature i slaba zaštićenost vodomjera mogu prouzrokovati pucanja stakla vodomjera a često i oštećenje kompletnog vodomjera (usljed smrzavanja vode).

Neophodno je, da se blagovremeno izvrši zaštita od mraza, tako što će se vodomjer i otkrivene cijevi obložiti odgovarajućim termo izolacionim materijalom: stiropor, staklena vuna, stare deke i sl.

Sve vodovodne cijevi, koje se nalaze na otvorenom, potrebno je isprazniti, kao i ukoliko je moguće, zatvoriti otvoreni prostor u kojem su smještene vodovodne instalacije.

Ovaj trošak je puno manji od onog koji nastaje zbog pucanja cijevi, nakon što se voda zaledi.

Korisnicima, koji primijete da su ostali bez vode savjetujemo, da prvo provjere stanje instalacija u vodomjernom šahtu, te pokušaju okrenuti ventil, ali nikako na silu.

Ventil koji nije moguće okrenuti upućuje, da je voda u instalacijama u vodomjernom šahtu zaleđena.

Najbrže će se odlediti pomoću isparavanja tople vode u zatvorenom šahtu sa spuštenim poklopcem.

Zamrznute instalacije nikako se ne smiju odleđivati direktnim polivanjem tople vode preko njih, niti korištenjem otvorenog plamena.

Za ponovno uspostavljanje vodosnabdijevanja, potrebno je pronaći lokaciju smrzavanja, odnosno pregledati svaki dio instalacije.

Ukoliko korisnici nisu u mogućnosti sami riješiti problem odmrzavanja vode u cijevima, iza glavnog vodomjera, potrebno je da se obrate stručnim licima - vodoinstalaterima.

Društvene mreže