log in

Sante leda na Drini! /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zbog izuzetno niskih temperatura koje su pogodile naše područje pojedine rijeke su zaleđene i njihove površine najhrabrijim građanima služe za klizanje i mjesto za šetnju. Na Drini pokrenule se sante leda!

Rijeka Drina u priobalnom dijelu kod Zvornika zaledila se na više mjesta usljed niske temperature koja je posljednjih dana zahvatila ovo područje.

I na Zvorničkom jezeru uzvodno od Hidroelektrane ima tragova leda po kojem se "odmaraju" galebovi i patke.

Predsjednik Ribarskog udruženja "Bistro" iz Zvornika Brano Mirković rekao je Srni da je članovima ovog udruženja javljeno da se na Zvorničkom jezeru nalazi zaleđeno osam galebova.

On kaže da su to provjerili i utvrdili da se galebovi nisu zaledili, ali da se stiče takav dojam, jer mogu nepomično satima da se nalaze na ledu.

Mirković je dodao da se ribari prema galebovima, koji iako uništavaju riblji fond, ophode kao prema drugim životinjama kojima je potrebna pomoć u hladnim zimskim danima.

Dogogodišnji novinar koji prati sva dešavanja na Drini Drago Gajić kaže da ne pamti da se ova rijeka u priobalju zaledila za dva-tri dana koliko traju ove niske temperature.

"Dešavalo se da se rijeka zaledi, ali je za to potrebna niska temperatura od desetak i više dana, jer je Drina u ovom dijelu prilično brza, pa zbog toga i iznenađuje da se led formirao tako brzo", rekao je Gajić.

On ističe da u posljednjih dvadesetak godina ne pamti led na Drini.

U Zvorniku su ovih dana jutarnje temperature padale i do minus 20 stepeni Celzijusovih.

Pogledajte kako izgleda kad se pokrenu sante leda na rijeci Drini...

U Derventi kod lokalne plaže "Patkovača" zaledila je Ukrina, a na rijeci je formiran debeli sloj leda po kojem se može kretati.

U pojedinim dijelovima grada i selima derventske opštine temperatura je jutros bila oko minus 19 stepeni Celzijusovih.

Ukrina je zaledila i prije pet godina u februaru, a prema sjećanju starijih mještana, to se dogodilo nakon 30 godina.

Najteža situacija je u kanjonu rijeke Sutjeske-Vrataru, na putu Foča-Gacko, gdje se temperatura spustila na minus 31 stepen, pa je rijeka zaledila. Udari vjetra na ovom mjestu dostižu brzinu i do 150 kilometara na čas!

Iz Spasilačkog kluba "Volf" su rekli da je rijeka toliko poledila da bi se moglo prešetati sa obale na obalu. Zaljubljenicima u prirodu se savjetuje da u ovakvim polarnim uslovima ne planiraju šetnju dužu od sat vremena.

Zaledila je i rijeka Trebišnjica nizvodno od Trebinja, gdje je jutros izmjereno minus devet stepeni Celzijusovih, što je najniža temperartura u protekle dvije decenije. Na obje obale Trebišnjice ispod manastir Tvrdoš stvorio se led, kao i na pojedinim mjestima kroz Popovo polje.

Najstariji stanovnici Popovog polja kažu da ne pamte da se Trebišnjica ledila od kada je betonirano njeno korito, šezdesetih godina prošlog vijeka.

Posljednji put led na rijeci vidjeli su prije više od pedeset godina, kada je plavila polje, koje je u zimskim mjesecima bilo pretvoreno u klizalište.

Zbog polarne hladnoće građanima je na raspolaganju besplatan broj Civilne zaštite 121 na koji u svakom trenutku mogu pozvati spasioce.

Nadležnim zimskim službama spasioci sugerišu da posebnu pažnju obrate na puteve koji prolaze pored rijeka, jer je zbog klizavog kolovoza povećana opasnost od slijetanja s puta.

(mondo)

Društvene mreže