log in

Dan Republike obilježen u Brčkom /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je sa proslave Dana Republike u Brčkom da je Srpska spremna za mir i saradnju, ali ne i za kompromis koji bi značio bilo kakvo umanjivanje značaja Republike Srpske.

"Ovdje smo da obilježimo Dan Republike i da se okupimo oko naše krsne slave", rekao je Dodik pred stotinama okupljenih na svečanom prijemu u hotelu "Jelena", kojem su prisustvovali NJegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom, brojni ministri u Vladi Srpske, poslanici iz regije, čelnici Brčkog i brojni gosti iz društvenog i kulturnog života distrikta. 

On je dodao da je slava očuvala srpski narod i da karakteriše njegovo tradicionalno gostoprimstvo, te odbacio sve pritiske i pokušaje osporavanja proslave 9. januara kao Dana Republike Srpske, uz ocjenu da je u vezi sa tim nepotrebno napravljeno teško političko pitanje. 

"Nećete nas uplašiti, nećete nas tjerati, nećete nam zabraniti 9. januar i nećete nam zabraniti našu krsnu slavu. Možete da radite šta god hoćete vi u Sarajevu i vi koji podržavate ono što Sarajevo hoće, na tom pitanju nema kompromisa", poručio je Dodik i dodao da je na jučerašnjoj proslavi Dana Republike pokazano jedinstvo snažnije od svih prijetnji. 

Predsjednik Srpske naveo je da se BiH pokušava održati na bošnjačkom, muslimanskom idealizmu, koji je podržala međunarodna zajednica i modelirala BiH do te mjere da je ona potpuno nesigurna i nemoguća zemlja. 

On je zahvalio građanima Brčkog koji su izašli na referendum o Danu Republike Srpske prošle godine i ocijenio da je to bio važan dokaz pripadništva i odnosa Brčkog kao dijela i Republike Srpske.

"Srpska je okupljena oko ideje slobode jer je nestabilnost tog vremena natjerala Srbe na ovim prostorima da se zaštite, kao što su to učinili i drugi narodi", kaže Dodik. 

Predsjednik Srpske je istakao da je prošlo vrijeme prijetnji i da nema dogovora u BiH na bazi iluzija i imaginacija, nego da se mora poštovati realnost. 

"Republika Srpska ni jednim svojim potezom nije ništa učinila protiv BiH, a BiH masovno čini poteze protiv Srpske i niz odluka je bazirano na tome. Dok god Bošnjaci misle da mogu da budu zaštićeni od stranaca, naravno da neće biti dijaloga i neće biti ni ove zemlje", naglasio je Dodik. 

Dodik je ukazao na važnost daljeg integrisanja Brčkog kao dijela Republike Srpske i srpskog naroda, uz ocjenu da je danas u BiH samoodrživa jedino Republika Srpska. 

Tokom slavlja u Brčkom, predsjednik Srpske Milorad Dodik uručio je danas zlatnik majci prvorođene bebe ove godine u Srpskoj, Milanki Panić koja je rodila sina Lazara. 

Povodom Dana Republike vijence na spomenik srpskim braniocima Brčkog u centru grada položili su Dodik, delagacije Vlade Srpske, gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić, delegacija lokalne Skupštine i predstavnici Boračke organizacije u Brčkom. 

Kabinet Predsjednika Republike organizovao je današnji prijem i obilježavanje krsne slave u čast Dana Republike Srpske - 9. januara u Brčko distriktu, a koji je održan u hotelu "Jelena". 

Društvene mreže