log in

Životinje zaštiti od mraza /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Niske temperature vazduha prouzrokovale su velike probleme na farmama, osim što brinu brigu kako bi obezbijedili vodu za stoku, a da ona pri tom ne zaledi, farmere je zabrinula i činjenica što usljed niskih temperatura dolazi i do pada proizvodnje mlijeka, a vrlo često je hladnoća i uzrok pojave bolesti grla.

Kako bi smanjili gubitke na farmama usljed niskih temperatura stručnjaci sugerišu stočarima da pojačaju ishranu životinja te da im obezbijede suvu prostirku.

Zbog ekstremno niskih temperatura u cijeloj regiji apeluje se na zbrinjavanje napuštenih životinja, što se posebno odnosi na ptice.

U susjednoj Srbiji orintolozi su preduzeli dodatne mjere kako bi se zaštitili labudovi koji naseljavaju tok Dunava koji je već treći dan okovan ledom. Orintzolozi upozoravaju da ptice više nemaju uslova da se odsele, zarobljene su i prijeti im uginuće.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske Mišo Maljčić posavjetovao je danas uzgajivače da "zašuškaju" prostore u kojima drže svinje. Najosjetljivija na niske temperature su ističe prasad dok ne dostignu težinu veću od 15 kilograma.

Društvene mreže