log in

Doktor Gugl – Masovno liječenje na internetu /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Sa ekspanzijom interneta kao neograničenog izvora informacija sve je veći broj onih koji, umjesto odlaska kod ljekara, svoju dijagnozu nalaze na internetu traženjem svojih simptoma.

Prema nekim procjenama, svaki treći pacijent uzima lijekove na svoju ruku, a glavni konsultant im je “doktor Gugl”.

                        -Internet ima svojih prednosti, u smislu edukacije I sticanja znanja o bolesti, ali kada je već uspostavljena dijagnoza. Nasuprot tome, uspostavljanje svoje dijagnoze pretragom simptoma na internetu može da stvori velike probleme. Pacijent se često “uhvati” za ono najozbiljnije I kreće sam da sprovodi terapiju, navodi dr Gordana Savin, specijalista porodične medicine.

Sve to dovodi do tzv. sajberhondrije.

                        -Ljudi u nekim slučajevima više vjeruju internetu nego ljekaru I kada im ljekar kaže dijagnozu koja se ne podudara sa onom koju su sebi prethodno postavili dolaze u stanje sajberhondrije. To nam dodatno komplikuje liječenje, navodi dr Savin.

Za uspostavljanje dijagnoze, koja je osnovni postulat medicinske prakse, najbolje je ipak konsultovati ljekara.

Svi moraju da znaju da koliko god da je mala, nijedna tableta nije bezopasna. Zato ne uzimajte lekove na svoju ruku i ne ignorišite lekara. Internet nudi brojne prednosti, ali treba biti vrlo oprezan kada je u pitanju “online liječenje”

Društvene mreže