log in

IRB RS u poljoprivredu Semberije plasirala 280 kredita /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ozimi usjevi zasijani u optimalnom roku dokazju i i ovo doba godine da su ratari koji su na vrijeme zaorali brazdu u blagoj prednosti nad onima koji su jesenas sa ovim poslom kasnili.

Podsjetili su na ovu činjenicu poljoprivrednike agronomi na stručnom predavanju koje je ovih dana u Bijeljini okupilo proizvođače koji su pred početak velikih poljskih radova željeli od struke čuti još koju više. Kako sada stvari stoje treba krenuti i u prvu prihranu usjeva, ali je preporučljivo prije toga utvrditi krvnu sliku zemljišta, kako bi biljka usvojila količinu mineralnih đubriva koja joj je neophodna.

Poljoprivrednike okupljene na ovom stručnom skupu zanimalo je da li su pred zimu neizbokoreni usjevi pretrpjeli štetu od niskih temperatura tokom hladnog januara.

Međutim iako su preživjele niske temperature biljke će imati jako kratak period do kraja vegetacije negdje oko 130 dana procjenjuju stručnjaci i tvrde da u takvoj situaciji neće imati dovoljno potencijala za prinos. I eto još jednog razloga za brigu konstatuju i okupljeni ratari u amfiteatru Univerziteta Bijeljina dok pomno slušaju izlaganje predstavnika Investiciono razvojne banke koja je u poljoprivrdu Srpske do sada plasirala putem kredita 164 miliona maraka, od toga je kroz kredite za mikro biznis i kredite za poljoprivredu na područje regije Bijeljina plasirano oko 10 miliona maraka.

Preko 2.000 kredita IRB je plasirala u poljoprivredu u Srpskoj, na područje Bijeljine plasirano je oko 280 kredita. Poljoprivrednik bez kredita ne može kaže nam i Milan i dodaje da nema šta kriti, bez kredita tvrdi nikada nije bio.

Uz kreditno zaduženje ili ne zasijati se mora, a ako pod kukuruzom bude manje zasijanih površina ove godine biće to i dokaz da su ratari u novu proizvodnu sezonu ušli polu praznih džepova.

Društvene mreže