log in

Iz poplave spasli 100 ljudi

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Spasilački tim iz Velike Britanije napustio je danas Bijeljinu, nakon što su njegovi članovi u petodnevnoj akciji spasili iz poplave 45 ljudi i evakuisali 58 žitelja iz poplavljenih kuća.Ovaj tim, sastavljen od 33 profesionalna vatrogasca, djelovao je na teritoriji od 16 kilometara kvadratnih na poplavama najugroženijem području uz rijeku Savu. 
Britanski stručnjaci za spašavanje u poplavama pomagali su i inženjerima "Elektro-Bijeljine" na osposobljavanju trafostanica neophodnih za rad crpnih stanica na savskim nasipima. 
Vođa tima Nik Sirs rekao je Srni da je od katastrofe sa kojom su se suočili u Bijeljini za njih bila gora samo situacija nakon zemljotresa na Haitiju, gdje su bili u spasilačkoj misiji. 
Razmjere te katastrofe on mjeri ogromnim brojem ugroženog stanovništva, količinom vode u plavnom talasu Save i površinom poplavljenog zemljišta. 
Sirs kaže da ga je fasciniralo to što duh naroda nije slomljen u ovoj katastrofi. 
Kao anegdotu prepričava kako je starac na punktu za podjelu hrane odbio da uzme vodu, riječima da je već ima previše u kući i u dvorištu. 
Tokom spasilačke misiji u Bijeljini jedan član britanskog tima dobio je sunčanicu, ali se dobro oporavio, a drugih problema nije bilo. 
Sirs kaže da su u gradu osjetili dobrodošlicu naroda i da su imali odličnu saradnju sa svim nadležnim službama i gradskom upravom. 
Opraštajući se od predstavnika britanskog tima, pored riječi zahvalnosti, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je istakao da su, zahvaljujući svojoj obučenosti, zalaganju i nesebičnosti, članovi tima pobrali ogromne simpatije stanovništva i kolega iz lokalnih struktura Civilne zaštite. 
U ime Vlade Republike Srpske juče se Britancima na pomoći zahvalio i ministar unutrašnjih poslova Srpske Radilav Jovičić, koji je posjetio njihovu bazu u domu kulture u Trnjacima. 
Specijalni tim za odgovor u slučajevima poplava iz Ujedinjenog Kraljevstva dio je britanskog Međunarodnog tima za potrage i spašavanje. Tim je opremljen sa četiri motorna čamca, pumpama i opremom za spašavanje.

(Srna)

Društvene mreže