log in

Obilježeno 25 godina od osnivanja Garde Panteri /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Polaganjem vijenaca na centralni spomenik oslobodiocima, u Bijeljini je obilježeno četvrt vijeka od formiranja Specijalne brigade Garde "Panteri", čijih je 100 boraca poginulo u stvaranju i odbrani Republike Srpske.

Vijence su položili saborci, predstavnici Udruženja veterana Garde "Panteri", delegacija Boračke organizacije. Budimir Gavrić, general VRS u penziji, istakao je da je za ovu brigade od formiranja bio vezan I neposredno I emotivno.Panteri” su učestvovali u više značajnih akcija, podsjetio je Gavrić.

Nakon polaganja vijenaca, u Centru za kulturu je otvorena izložba ratnih fotografija, u znak sjećanja na  sve ono što su preživjeli tokom ratnih godina.
Kroz Gardu je tokom rata prošlo oko 2.000 boraca, 800 ih je ranjeno, neki i po pet puta. 
među onima koji su preživjeli ranjavanje  su I  Petar Cvjetinović I Aleksandar Bukarac.

Kako kažu,  neke od najtežih akcija u kojima su učestvovali bile su na Brčanskom ratištu I u Bratuncu. Najviše vojnika izgubili su na Majevici.

Obilježavanju 25. godišnjice od osnivanja “Pantera” prisustvovali su I pripadnici jedinice “Bijeli vukovi” sa Pala. Oni su se sa “Panterima” zajedno borili na nekoliko ratišta.

Obilježavanje ovog značajnog jubileja borci nažalost dočekuju u nimalo dobrim uslovima. Kako kažu, većina ih živi na ivici egzistencije, sa neriješenim stambenim pitanjem, neki čak I bez struje, jer nisu u mogućnosti da plate račune. 

Društvene mreže