log in

Voće i povrće građani kupuju na komad /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prije desetak dana uzgajivači svinja koji su se sa robom pojavili na bijeljinskoj stočnoj pijaci zadovoljno su trljali ruke, cijena prasadi tada se po kilogramu žive vage kretala od 5 do 6 maraka.

Ovo je i dalo vjetar u leđa semberskim seljacima koji su sa robom 1.maja nagrnuli ka stočnoj pijaci, međutim tamo ih je dočekala velika ponuda,a s njom i niže cijene prasadi koje su se kretale od četiri ipo do pet maraka.

S obzirom na praznični dan slabo se šta moglo prodati. Ne hvale se zaradom oko prvomajskih praznika i Đurđevdana ni prodavci na bijeljinskoj Zelenoj pijaci.

Slaba kupovna moć i plitak džep naših sugrađana itekako su tvrde došli do izražaja, kupci tvrde prodavci uporno mjerkaju cijene, pa povrće i voće uglavnom kupuju na komad.

Iako je maj mjesec sadnje skoro svih povrtarskih vrsta na otvorenom polju, ni oni koji na pijacama nude rasad zarade tvrde nemaju. Ivan Pejić u Velikoj Obarskoj proizvodi rasad, sa robom se, priča nam, pojavljuje i na Zelenoj ali i na Kvantaškoj pijaci Agrotržnog centra. Posla je ističe mnogo i raditi se mora ali priznaje da se uloženo teško naplati. Za jedan pijačni dan sabrao je kaže, zaradi oko 45 maraka.

Kako koja godina sve je teže i na Zelenoj pijaci zaraditi koru hljeba kažu prodavci, pa kalkulisati sa cijenama moraju kako bi nešto prodali.

Kada roba ne ide, cijene padaju, a često se desi i da roba, a s njom i uloženi novac u proizvodnju ili nabavku, propadne, pa su gubici u tom slučaju znatno veći.

Društvene mreže