log in

U Donjoj Trnovi obilježen Dan pobjede nad fašizmom /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Spomenik u Donjoj Trnovi simbolizuje zajedničku borbu partizana iz Vojvodine, Srema i istočne Bosne, a žrtve čija su imena uklesana u kamenu uglavnom su bili ranjenici nad kojima je zločin izvršila 13. SS Handžar divizija.

Predsjednik SP i ministar u Vladi RS Petar Djokić rekao je da se u Donjoj Trnovi obilježava sjećanje na borbu protiv fašizma, jednog od najvećeg zla čovječanstva.

Predsjednik Skupštine SUBNOR-a Ugljevik Ratko Đurković rekao je da je tradicija da se u ovom kraju obilježava Dan pobjede nad fašizmom, na spomen-groblju i ispred spomenika oslobodiocima na kome se nalazi 3.278 imena poginulih i 527 posmrtnih ostataka u spomen-kosturnici, svih postradalih u Drugom svjetskom ratu, svih nacionalnosti. 

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić ukazao je na ulogu mještana Trnove u toj borbi. Poznato je da su mještani Trnove za vrijeme Prvog svjetskog rata stali na stranu pobjednika i izvojevali slobodu protiv Austrougara, vođeni idejom slobode i socijalne pravde.

Kao nigdje u ovom kraju, upravo u Donjoj Trnovi se razvio Narodnooslobodilački pokret koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata odigrao značajnu i veliku ulogu u borbi protiv fašizma i zato s pravom nazivamo Trnovu malom Moskvom i slobodarskim mjestom.

Vijence i cvijeće na spomen kosturnicu položile su brojne delegacije,  a obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom u Donjoj Trnovi prisustvovao je veliki broj poštovalaca NOR-a, mještana podmajevičkog kraja i Semberije.

Društvene mreže