log in

Obilježen Dan pobjede nad fašizmom /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dan pobjede nad fašizmom - 9. maj jedan od najznačajnijih i najsvjetlijih datuma u istoriji čovječanstva, kada je slomljena kičma fašizmu i nacizmu, najvećoj ideološkoj prijetnji koja se pojavila u novijoj istoriji obilježili su danas članovi SUBNOR- a poštovaoci I potomci u Bijeljini, polaganjem vijenaca na spomen obilježje borcima narodno oslobodilačkog rata I žrtvama fašističkog terora, i pred spomenikom narodnom heroju Radojki Lakić u dvorištu Osnovne škole Sveti Sava.

Za slobodu od okupatora Bijeljina je dala devet narodnih heroja, podsjećaju danas iz SUBNOR-a Bijeljine.

Ovom prilikom su podsjetili na činjenicu, da su narodi Jugoslavije želeći da odbrane svoju zemlju, pretrpjeli velike gubitke, a živote je izgubilo oko 1.700.000 ljudi, što je činilo 10 odsto tadašnje populacije.

Slobodarski narod dao je veliki doprinos antifašističkoj borbi, a 9. maj je prilika da se oda počast svim žrtavama Drugog svjetskog rata i odbrambeno-otadžbinskog rata i pošalje poruka mira i suživota narodima na ovim prostorima, kažu u SUBNOR- u Bijeljine.

I U Donjoj Trnovi kod Ugljevika danas je, na spomen-groblju žrtvama fašističkog terora, obilježen Dan pobjede nad fašizmom. Tradicija je da se u ovom kraju obilježava Dan pobjede nad fašizmom, na spomen-groblju i ispred spomenika oslobodiocima na kome se nalazi 3.278 imena poginulih i 527 posmrtnih ostataka u spomen-kosturnici, svih postradalih u Drugom svjetskom ratu, svih nacionalnosti. Dan pobjede nad fašizmom obilježen je širom Srpske.

Najsvečanije je bilo u Banjaluci gdje je Maršom "Besmrtnog puka" obilježen 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Učesnici Marša su nosili zastave Republike Srpske, bivše SFRJ sa petokrakom, slike narodnih heroja i boraca Narodnooslobodilačkog rata. Na Trgu palih boraca učesnicima su se obratili zvaničnici i održan je umjetnički program

Centralna svečanost povodom obilježavanja Dana Vojske Srbije, Dana pobede i Dana Evrope, održana je u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme u Nikincima pod nazivom "Čelik 2017". Gotovo sva oružja i oruđa koja su predstavljena osmišljena su u Srbiji. Atraktivna su bila dejstva novom generacijom streljačkog naoružanja, gađanja iz borbenih i terenskih vozila kao i naleti avijacije.

Svečanosti u Nikincima prisustvovali su pored državnog vrha Srbije i predsjednik i premijerka Republike Srpske Milorad Dodik i Željka Cvijanović kao i diplomatski kor. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je Vojsci Srbije zbog mogućnosti da izvede vježbu "Čelik 2017" i naglasio da će Republika Srpska nastaviti da sa Srbijom sarađuje na svim pitanjima i da će u narednom vremenu sigurno imati i određeni aranžman s njom. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je današnji prikaz u Nikincima izveden iz više razloga.

Na Crvenom trgu u Moskvi održana je vojna parada povodom Dana pobede. Na paradi je učestvovalo oko 10.000 vojnika i više od 114 komada vojne tehnike. Zbog lošeg vremena, otkazan prikaz aviona i helikoptera. Prvi put na paradi prikazani su i raketni sistemi za dejstvo u polarnim uslovima "Tor-M2DT" i "Pancir-SA".Prikaz naoružanja i tehnike počeo čuvenom tenkom T-34, kojim se Crvena armija u Drugom svjetskom ratu probila do Berlina. Ubrzo pred moskvskom publikom našao se i najsavremeniji tenk – T-14 "armata".Poslije smotre na Crvenom trgu u Moskvi koju je izvršio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, okupljenima se obratio predsjednik Vladimir Putin.

Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu obilježen je danas u znak sjećanja na 9. maj 1945. godine, kada je nacistička NJemačka potpisala kapitulaciju.

Društvene mreže