log in

"Dan otvorenih vrata" u kasarni /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Povodom obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske /VRS/ i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, danas je u bijeljinskoj kasarni "Vojvoda Stepa Stepanović" održan "Dan otvorenih vrata".

Komandant kasarne pukovnik Sreten Milošević rekao je da se na ovaj način, uoči praznika 12. maja, mladim generacijama ukazuje na značaj sjećanja na VRS i njen ogroman doprinos u stvaranju Republike Srpske. 

"Pripadnici vojske imaju časnu i moralnu obavezu da baštine tradiciju VRS", rekao je on. 

Tokom "Dana otvorenih vrata" učenicima osnovnih i srednjih škola u Bijeljini prikazan je dio naoružanja i sredstava koje Oružane snage koriste u svakodnevnom radu, a u krugu kasarne posjetili su i Vojnu crkvu i Spomen-sobu za poginule borce VRS. 

Vojni sveštenik Vaso Popović je, povodom 25 godina od formiranja VRS, pokazao mladim posjetiocima stalnu muzejsku postavku u Spomen-hramu Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih koja čuva uspomenu na sve poginule srpske borce u oslobodilačkim ratovima tokom 20. vijeka. 

Prema njegovim riječima, ova vojna crkva je istorijski spomenik prvog reda i prva pravoslavna vojna crkva sagrađena u kasarni na prostorima bivše Jugoslavije nakon Drugog svjetskog rata. 

Društvene mreže