log in

Prispjela domaća jagoda, cijena obradovala proizvođače /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Uprkos što su strahovali da će mraz u aprilu uništiti plod u zasadima jagode, negativnog epiloga nije bilo, pa proizvođači ovog mirisnog I ukusnog voća u Semberiji uveliko beru prve plodove koji na tržištu trenutno drže zavidnu cijenu.

Sudeći po tome I zarada je izvijesna, jagoda je rodila, samo još da se ustabile vremenske prilike I da kiša ne ometa zrenje I berbu, kako bi se izbjegli gubici u proizvodnji I spriječila trulež jagode. Nije na pijacama u prvi mah ni ponuda velika, pa je to umnogome diktiralo I visoku cijenu jagode iz prve berbe. Međutim, čim ojača ponuda, proizvođače će na tržištu dočekati I niže cijene.

Iako su vremenske oscilacije u stopu pratile ovogodišnju proizvodnju jagode, proizvođači su stanjem na njivi zadovoljni. Posla kažu ima, ono što je sazrelo sa njive se mora na vrijeme iznijeti.

I u domaćinstvu Zorana Pezera iz Gornjih Galjipovaca trenutno je pažnja posvećena jagodama, čija je berba i prodaja počela prije 20-ak dana.

Kiša koja je ove godine učestala ometa proizvodnju, za razliku od prošle godine, kada su uslovi za uzgoj jagoda bili idealni. Zoran se jagodama bavi već desetak godina unazad. Osim što treba truda, rada i vremena, onome ko se odluči za proizvodnju ovog voća, potrebna su i ulaganja.

Proizvodnja jagode zahtijeva trud I ogromna ulaganja, a ove godine je zasade trebalo dodatno štititi, obavljena su dva tretmana više, a u aprilu su mnogi kako bi zaštitili proizvodnju morali I u nabavku agrotekstila,  što je proizvođače izložilo dodatnom trošku. Ne stižu ohrabrujuće vijesti ni od distributera sadnog materijala, naime rastu I cijene sadnica.

Iako su proizvodnju jagode postavili na dva dunuma zemlje pod otvorenim nebom, Vakčići u Maloj Obarskoj se kvalitetom I krupnoćom ploda mogu pohvaliti.

Jagoda je, priznaje Vakčić, sve zbog čestih padavina sklona truleži, ali zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu koje je potkrijepilo znanje ovaj proizvođač je nadmudrio I ovu negativnu pojavu.

Vakčići su isplanirali da jagodu beru do juna s obzirom da se godinama pridržavaju istog recepta, u proizvodnju ulaze ranije, pa tako I u berbu kako bi se n početku sezone sa proizvodom pojavili na tržištu I tako ostvarili sigurnu računicu.

Vakčić podsticaj za proizvedenu jagodu ne koristi, ne trebaju mu kaže s obzirom da su kako navodi  s podsticajima I problemi došli do izražaja, dok veliki proizvođači dobijaju, mali I dalje gube. A problema ima I na tržištu gdje se domaći proizvođači često susreću sa nelojalnom konkurencijom.

Jagodu širiti neće tvrdi Đorđe, proširio je zasad maline, a postavio je na njivi I proizvodnju povrća. Uz svu neophodnu agrotehniku I savremene tehnološke zahvate u poljoprivredi uspio je ostvariti zacrtano. Kako bi kvalitetnim humusom obogatio njive nabavio je ranije I kalifornijske gliste. Hraneći se ova glista pretvara organski otpad u visokokvalitetno organsko đubrivo. Takođe, njena sposobnost da konzumira sve vrste organskog otpada i time rešava probleme zagađenja životne sredine motiviše farmere da korišćenjem kalifornijskih glista rešavaju razgradnju otpada sa stočarskih farmi

Kada je riječ o proizvodnji jagode poljoprivrednici kažu da im ovo mirisno voće donosi prvi novac u sezoni. S druge strane stručnjaci ocjenjuju da bi u jagodarstvu bilo više poljoprivrednika kada bi bilo više sistema za navodnjavanje ali i domaćeg sadnog materijala.

Društvene mreže