log in

Projekat odsumporavanja produžava rad Termoelektrane 20 godina /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da će postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani "Ugljevik" vrijedno 79.400.000 evra biti veoma značajno jer će produžiti životni vijek Rudnika i Termoelektrane za najmanje 20 godina.

Đokić je nakon svečane ceremonije otvaranja gradilišta u prostoru Termoelektrane rekao novinarima da je riječ o prvoj investiciji ove vrste u regiji i jednom od najvećih ekoloških projekata. 

"Ovaj projekat će doprinijeti zaštiti okoline, unaprijediti život i zdravlje ljudi u regiji. Republika Srpska krajnje odgovorno vodi svaku politiku, pa i ovu politiku podrške zaštiti čovjekove okoline, sprovodeći evropske direktive", naveo je Đokić. 

On je uvjeren da će Srpska na principu zajedničkog interesa, kroz sistem "Elektroprivrede", moći da finansira ovaj projekat u narednom periodu. 

"Veoma sam srećan što ovakav projekat realizujemo sa Japanom, jednom od najvažnijih i najbogatijih zemalja u svijetu. Zahvaljujem im što su imali povjerenja da sa nama zaključe ovakav finansijski aranžman", naglasio je Đokić. 

Direktor Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik" Đorđe Popović kaže da će radovi trajati 35 mjeseci, ali da su pripreme počele ranije. 

"Za otprilike 30 mjeseci imaćemo gotovo postrojenje koje je prošlo tehnički prijem i probu. Nakon toga ćemo nivo sumpordioksida svesti na mjeru koja će biti apsolutno bezopasna za stanovništvo, biljke i životinje", ocijenio je Popović. 

Ambasador Japana u BiH Kazuja Ogava rekao je da mu je drago što je Ambasada mogla da doprinese projektu odsumporavanja dimnih gasova u Termoelektrani "Ugljevik". 

"Poznato je da je Termoelektrana `Ugljevik` jedan od najvećih polutanata, tako da je naš cilj da se umanji zagađenje i da se unaprijedi život stanovnika. S obzirom na to da BiH želi da postane član EU, odsumporavanje će biti važna stavka u dostizanju članstva", naveo je Ogava. 

Takinori Nakamoto, viši generalni menadžer kompanije "Micubiši hitači pauer sistems" iz Japana koja sprovodi projekat odsumporavanja dimnih gasova, istakao je da je cilj ove kompanije da ispoštuje standarde EU i zadate rokove. 

"Imamo više od 300 referentnih postrojenja koja govore u prilog tome da možemo da ispoštujemo ono što se od nas zahtijeva", dodao je Nakamoto. 

Za projekat odsumporavanja dimnih gasova Japanska agencija za međunarodnu saradnju potpisala je 2009. godine ugovor sa BiH za Japanski ODA zajam od 200 miliona KM. 

U okviru ovog projekta koji će, osim poboljšanja životne sredine, doprinijeti i ostvarivanju ekoloških standarda potrebnih za ulazak u EU u budućnosti, prvo postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u BiH biće postavljeno u Termoelektrani "Ugljevik". 

Društvene mreže