log in

Počast nevino stradalima u "Tuzlanskoj koloni" odata u Bijeljini /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

15. maj 1992. godine duboko je urezan u sjećanje učesnika „Tuzlanske kolone“ i članova porodica stradalih pripadnika JNA.

I danas na gradskom groblju Pučile gdje je odata počast pripadnicima JNA izražavaju žaljenje i ogorčenost, što za žrtve u „Tuzlanskoj koloni“ ni nakon 25 godina niko nije odgovarao. Zakazale su kažu pravosudne institucije u BiH i Srbiji.

Srpski vojnici i oficiri u Tuzli stradali su bez krivice, samo zato što su bili u uniformi JNA, koja je još bila legitimna i legalna da brani ustavni poredak, kaže ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske. Nakon 25 godina pomen stradalima u Tuzlanskoj koloni održan je u Bijeljini jer u Tuzlu srpska strana nije mogla ići ispod praga dostojanstva, poštovanja srpskih pravoslavnih običaja i postavljanja spomen- obilježja palim vojnicima, kaže ministar Savanović.

Ministar je podsjetio da je do sada odbijeno više zahtjeva da se na mjestu stradanja postavi spomen-obilježje i dodao da živi u uvjerenju da će pravda i istina pobijediti

Pucanj na „Tuzlansku kolonu“ 15. Maja 1992. Godine je mučki pucanj u leđa dotadašnjem zajedničkom životu u BiH i poruka Srbima da je Tuzla za njih zabranjen grad, izjavio je predsjednik Boračke organizacije RS i dodao da treba istrajati u namjeri da istina izađe na vidjelo.

25. godišnjica bolnog sjećanja na nedužne vojnike koji su stradali u „Tuzlanskoj koloni“ i još jedan dokaz da je odbrambeno –otadžbinski rat od 1992. do 1995. godine odnio mnogo nevinih života, rekao je na gradskom groblju Pučile gradonačelnik Bijeljine i dodao da je obaveza vlasti na svim nivoima da pomogne porodicama poginulih boraca koji su živote ugradili u temelje Republike Srpske.

Nakon služenja parastosa vijence na spomen-obilježje položile su brojne delegacije.

A povodom godišnjice majskog stradanja vojnika JNA u Tuzli, sinoć je održana promocija knjige “Tuzlanska kolona”, autora Dragana Mrkajića, koji kaže da je na prikupljanu I obradi podataka radio oko godinu dana. Mrkajić,ujedno smatra da su sagu o tom stravičnom zločinu trebali da ispitaju nadležni državni organi.

Mrkajić je podsjetio javnost da su bila tri neuspjela pokušaja suđenja odgovrnih za zločinački napad na Brčanskoj malti. Takav ishod je proistekao zbog nepostojanja političke volje da se sudi objektivno I pravično svim zločincima krivim za Tuzlansku kolonu.

U toku napada na kolonu JNA u Tuzli, 15.maja 1992.godine, stradala su 132 vojnika,koja su potom sahranjena u četiri grobnice, za 25 godina, pronađena je samo jedna grobnica sa posmrtnim ostacima. Svjedočanstvo preživjelih u knjizi prati i bogata foto dokumentacija ali i novinski članci o Tuzlanskoj koloni

Društvene mreže