log in

Na 84. Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu predstavljene najnovije tehnologije u agraru /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

13. maja u Novom sadu otvorena je najveća smotra agrobiznisa u regionu 84.Međunarodni sajam poljoprivrede, kojeg je ove godine posjetio rekordan broj posjetilaca iz BiH, Srbije, zemalja regiona i svijeta.

Sajamsku manifestaciju svečano je otvorio potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Partner Sajma po prvi put u njegovoj istoriji bila je BiH.

Bosna i Hercegovina je na zajedničkom štandu okupila 28 kompanija. Interesovanje koje su iskazali poslovni ljudi za objedinjenu ponudu  firmi iz naše zemlje na ovoj sajamskoj manifestaciji nadmašilo je sva očekivanja.

Zapažn uspjeh ostvarili su domaći proizvođači. Ono što je sigurno otvorena je mogućnost zajedničkog nastupa agrara BiH i Srbije na trećem tržištu.

U okviru najveće sajamske izložbe u Jugoistočnoj Evropi na kojoj je učestvovalo 1500 izlagača iz 60 zemalja svijeta  na 400 kvadratnih metara raspoloživog prostora među 28 kompanija iz BiH predstavilo se njih 14 iz Republike Srpske.

Najboljim u različitim oblastima proizvodnje dodijeljene su nagrade, pa je tako pored ostalih kompanija "Vitinka" iz Zvornika dobila veliku zlatnu medalju za kvalitet vode "Vivia", kao i zlatnu medalju za svoj vodeći brend prirodnu mineralnu vodu "Vitinka".

Sumirajući preliminarne rezultate 84. međunarodnog poljoprivrednog sajma, procena je da je tokom sajamske manifestacije, 19 firmi članica Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije prodalo  mašine u ukupnoj vrednosti od oko 5 miliona evra.

Pored toga, za potrebe aplikacije na aktuelne konkurse za dodelu subvencija za nabavku poljoprivredne mehanizacije izdate su profakture za mašine u vrednosti većoj od 10 miliona evra, što će biti realizovano u postsajamskom periodu.

Reportažu sa sajma pogledajte u video prilogu:

Društvene mreže