log in

Fuzarioza napala pšenicu, neophodna zaštita /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Povoljne vremenske prilike ovih dana  omogućile su semberskim poljoprivrednicima da se prihvate posla na njivama.

S obzirom da je pšenica u fazi cvjetanja i klasanja mnogi ratari su na vrijeme počeli sprovoditi tretmane zaštite usjeva od bolesti . Struka s toga preporučuje poljoprivrednicima da od fuzarije pšenicu štite preparatima na bazi tebukonozola.

Najčešća bolest klasa pšenice je fuzarijum koja čini znatnu štetu usjevima, smanjuje prinos, a zaraženo klasje ima manji broj zrna ili su napadnuta zrna štura. S druge strane usljed vremenskih oscilacija promjene doživljava i usjev kukuruza usljed nedostatka hranjivih materija.

Savremena poljoprivredna proizvodnja zahtijeva konstantan angažman proizvođača ali i stručnjaka koji zajedničkim snagama uspjevaju prevazići nedoumice i probleme u poljoprivredi. Agronomi ističu da se neophodno pridržavati propisanih doza kod primjene određenih preparata, kako bi se postigla potpuna efektivnost posla.

Vremenski nepredvidiv je i mjesec maj napominju stručnjaci, pa česte padavine, često prate nepogode, u nekim od ranije zabilježenim slučajevima i grad. S toga s razlogom zabrinutosti ima kod ratara, kojima jedino ostaje da vjeruju strijelcima Protivgradne preventive, s druge strane brinu i voćari koji nisu zaštitili zasade  protivgradnim mrežama.

Zbog velike vlažnosti zemljišta i padavina u proteklom periodu u zasadima voća uočeno je prisustvo listnih vaši, pa struka preporučuje primjenu insekticida kako bi se suzbila najezda štetočina u voćnjacima.

Govoreći o vremenskim prilikama i trenutnom stanju usjeva agronomi ocjenjuju da je zaliha vlage u zemljištu dobra, pa tako ni padavine nisu prijeko potrebne usjevima, naročito  ako se dnevna temperatura vazduha ne bude u narednih desetak dana pela iznad 30 stepeni

Upravo poljoprivrednicima koji su tek otpočeli sjetvu kukuruza kiša nikako ne bi išla na ruku jer bi rokove sjetve trebali ispratiti, a sve da bi se mogli nadati zadovoljavajućem prinosu, koji će otplatiti velika ulaganja.

Društvene mreže