log in

Vladika Hrizostom izabran za mitropolita dabrobosanskog

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dosadašnji episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom izabran je za mitropolita dabrobosanskog, odlučio je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Iz SPC-a je saopšteno da su popunjene gotovo sve upražnjene eparhije Srpske pravoslavne Crkve. 

"Za episkopa zvorničko-tuzlanskog izabran je dosadašnji episkop dalmatinski Fotije, a za episkopa dalmatinskog dosadašnji nastojatelj manastira Krke arhimandrit Nikodim Kosović", navedeno je u saopštenju. 

Dosadašnji episkop bihaćko-petrovački Atanasije izabran je za episkopa mileševskog, a za episkopa bihaćko-petrovačkog dosadašnji episkop frankfurtski i sve NJemačke Sergije. 

Episkop niški postao je dosadašnji vikarni episkop toplički Arsenije, dok je za administratora eparhije frankfurtske i sve NJemačke izabran episkop austrijsko-švajcarski Andrej. 

U Svetom Sinodu prestao je mandat episkopima bačkom Irineju i raško-prizrenskom Teodosiju, koji ostaju članovi zamjenici, a za nove članove Svetog Sinoda izabrani su, na prijedlog NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i episkop valjevski Milutin.

Društvene mreže