log in

Uskoro isplata podsticaja za pšenicu poljoprivrednicima u Semberiji /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Semberski poljoprivrednici su ovih dana popravili finansijsko stanje, s obzirom da ih je proljetna sjetva ali i zaštita ozimih usjeva poprilično koštala dobro im je došla isplata zaostalih dugovanja Agrarnog fonda Grada Bijeljina.

Za ovu isplatu izdvojena su sredstva iz kratkoročnog kreditnog zaduženja u iznosu od 600.000 maraka, a do sada je isplaćeno 290.000 maraka za stočarstvo, 91.670 za organizovani otkup voća i povrća, oko 9.000 hiljada namijenjenih podršci za podizanje novih zasada, 73.000 maraka za plasteničku proizvodnju i navodnjavanje, za sertifikovanu proizvodnju isplaćen je podsticaj u iznosu od oko 2.240 maraka, dok je 5.000 maraka podsticaja isplaćeno za izgradnju skladišnih kapaciteta,a 23.000 KM isplaćene su poljoprivrednicima u Semberiji na ime tri odsto regresirane kamate na kratkoročne kredite za proljećnu sjetvu. 

Donijeta je i Odluka o raspodjeli sredstava Agrarnog fonda u iznosu od 1,1 milion maraka za 2017. godinu koja podrazumijeva i nekoliko novina.

Naime, smanjen je iznos namijenjen afirmaciji domaće proizvodnje, ali u Odjeljenju za poljoprivredu očekuju da će rebalansom budžeta, koji će se naći pred odbornicima gradskog parlamenta 15. juna, afirmaciji domaće proizvodnje biti vraćen iznos od oko 100.000 maraka, pa će ističu na ovoj stavci biti suma od oko 190.000 maraka. Ovim bi i agrarni budžet bio teži za još oko 100.000 maraka.

Podsjetimo, Pravilnikom o podsticajima za ovu godinu koji je donijet protekle sedmice predviđena je raspodjela novca u iznosu od 1,1 milion maraka.

Ono što je sigurno isplatu dva feninga po kilogramu za proizvedenu i predatu pšenicu poljoprivrednici u Semberiji mogu očekivati najdalje za dva mjeseca, a i pravilnik o podsticajima za ovu godinu, predviđa podršku manjim poljoprivrednim gazdinstvima.

Iznos od 400.000 maraka neće moći namiriti ostvarenu proizvodnju hljebnog zrna koja je veća od 4 tone po hektaru, pa se s toga i išlo u ovakav sistem raspodjele raspoloživog novca za ove namjene.

Kako god priliv novca sa bilo koje strane poljoprivrednicima je dobro došao, pa su željno iščekivali i ovaj za pšenicu iz Agrarnog fonda.

U ovom Odjeljenju procjenjuju da trenutno treba još isplatiti oko 120.000 maraka prošlogodišnjeg duga za podsticaje poljoprivrednicima u Semberiji, a isplata ovog novca uslijediće kažu u narednom periodu, a sve u skladu sa punjenjem budžeta.

Društvene mreže