log in

Do kraja avgusta stiže pomoć poljoprivrednicima /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Podsjećanja radi, od ukupne sume FBiH pripada 72,5 miliona dolara, RS 36 miliona dolara, institucijama BiH 12,5 miliona dolara, te Brčko distriktu 3,7 miliona dolara.

Institucije BiH sredstva od klirinškog duga utrošiće u kupovinu ili izgradnju objekata za smještaj institucija BiH. U Brčko distriktu i Vladi FBiH sredstva iz klirinškog duga će ukalkulisati u budžet, dok je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, ranije izjavila da bi dio novca trebalo da ode za isplatu podsticaja u poljoprivredi.

Tako će i biti poljoprivrednicima će od ukupne sume pripasti pet miliona i to za kapitalna ulaganja i izgradnju sistema za navodnjavanje s obzirom da je suša pokosila poljoprivredu u Srpskoj.21 milion maraka – toliko će Vlada Srpske izdvojiti za pomoć poljoprivrednicima.

Usljed velike suše gotovo 50 odsto usjeva je uništeno, a ovim mjerama Vlada nastoji pomoći u sanaciji bar jednog dijela štete. Predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović navela da će time biti realizovano više od 50 odsto ovogodišnjeg agrarnog budžeta, s obzirom na to da je do sada isplaćeno 20 miliona KM, kao i sve obaveze iz 2016. godine.

Zadovoljstvo što je Vlada i ovaj put hitno reagovala izražava i predsjednik Srpske Milorad Dodik. Kaže s obzirom na ogromnu štetu u poljoprivredi set vladinih mjera će biti od velike pomoći poljoprivrednicima.

Da li iz sredstava klirinsškog duga ili ne, Ono što je sigurno do kraja avgusta na račune poljoprivrednika u Srpskoj biće usmjereno 11 miliona KM a sve zbog štete koju je domaćem agraru napravila suša. A isplata klirinškog duga u novcu je tvrde nadležni u Banjaluci zasluga predsjednika i Vlade Srpske.

Društvene mreže