log in

Neophodna elektrifikacija parcela u Semberiji /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Svaki tropski dan poljoprivrednicima stvara veće probleme. Mnogi su i digli ruke od posla.

Tome ih je kažu natjerala suša koja je obrala rod, pa kombajni čini se ove godine neće ući na mnoge parcele. Računaju i to da li će im mjere Vlade i resornog ministarstva nadoknaditi izgubljeno, ali zaključuju, teško će biti jer je šteta u agraru Srpske ogromna.

I u gradskom Odjeljenju za poljoprivredu složni u stavu da je na semberskim njivama stanje alarmantno, pa apeluju na nadležne u Banjaluci i Sarajevu da pomognu poljoprivrednicima. Predlažu i da stanje u atarima sagledaju komisije koje bi procjenile štetu, a tvrde da bi semberskim ratarima pomoć u novcu dobro došla.

Da se poljoprivrednici ne bi u svakoj proizvodnoj sezoni susreli sa istim problemima Savić kaže, da i aktuelna suša i njene posljedice koje će biti velike zahtijevaju sistemsko rješenje. Neophodno je ističe poraditi na izgradnji sistema za navodnjavanje te na elektrifikaciji parcela.

Što se pomoći poljoprivrednicima od strane Gradske uprave i Odjeljenja za poljoprivredu tiče, Savić kaže da je polovinu agrarnog budžeta i to nešto više od 500.000 maraka moguće raspodijeliti na pravedan način, međutim s obzirom da je u Semberiji 5.000 gazdinstava to je napominje mala suma kojom raspolažu i koja bi mogla ublažiti enormno veliku štetu koju je u ovom kraju Srpske pričinila suša.

Društvene mreže