log in

Povećan broj požara /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U proteklom periodu bijeljinska  Vatrogasna jedinica imala je ukupno intervencija 257, ovaj broj je pokazatelj da je u prethodnom i u tekućem mjesecu došlo do povećanja broja požara, međutim, od 257 slučaja,manji dio požara je sa manjom materijalnom štetom.

Iz Teritorijalne vatrogasne jedinice Grada Bijeljina podjsećaju sve stanovnike da povedu računa tokom boravka u prirodi, jer osim velike suše, ljudski faktor, tačnije nesavjesno ponašanje, jedan je  od glavnik uzročnika požara.

Iako je evidentiran veći broj požara u Semberiji ove godine, istočni dio RS je za sad sačuvan od požara većih razmjera, što se ne može reći za ostale dijelove Srpske. Međutim, za Semberiju je sreća što nema šumskih požara, jer prema riječima Mileta Spasojevića, komandira bijeljinske  Teritorijalne vatrogasne jedinice, veoma teško ih je  sanirati.

Što se tiče ostalog dijela Srpske, trenutno je aktivan požar na području Mrkonjić grada, vatra se širi prema kućama u selima Podorja i Špirići. Pripadnici Vatrogasnog društva Mrkonjić Grad i Šumskog gazdinstva Lisina cijelu noć su bili na terenu. U Vatrogasnom društvu Mrkonjić Grad kažu da je gašenje otežano zbog nepristupačnog terena i visokih temepratura. U ovom požaru juče je izgorjela kuća sa pratećim objektima. A Željko Stojanović, portparol Civilne zaštite RS ističe da je situacija na ovom području pod kontrolom, I da osim na području Mrkonjić grada, još uvijek su aktivni požari na teritoriji Hercegovine.

Kada je rijč o federalnom dijelu BiH, prema riječima direktora  Federalne uprave civilne zaštite - Fahrudina Solaka, intenzivno su  djelovali  helikopteri Oružanih snaga BiH na području Livanjskog kantona. Ali, da je danas  situacija na požarištima mnogo bolja.

Za požare širih razmjera koji haraju ne samo u zemlji, nego i u susjednim državama, potrebna je dobra tehnička oprema. Bijeljinska Vatrogasna jedinica raspolaže sa dobrom opremom, imaju sva potrebna terenska i tehnička vozila, ali im nedostaju automehaničke ljestve, koje se namjenski prave a rok isporuke je oko godinu dana. Dok ne stigne i taj dio opreme, vatrogasci se nadaju da neće biti težih intervencija, a svakako im na ruku ide i prognoza vremena za naredne dane, jer meterolozi najavljuju pad temperature i moguće padavine, što najviše značiti za područje Srpske koje je zahvaćeno vatrenom stihijom.

Društvene mreže