log in

APUS: Šteta od suše u Semberiji od 100 do 150 miliona KM /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Suša koja je pogodila Semberiju višestruko je gora nego ona iz 2012. godine kažu danas u Asocijaciji poljoprivrednih udruženja Semberije i procjenjuju da je do sada ovom području pričinjena šteta od 100 do 150 miliona maraka.

Radenko Ćuskić sa 15 hektara zemlje pod kukuruzom ove godine neće obrati zavidan rod, na nekim parcelama je kaže kukuruz stopostotno uništen, a na nekima će ističe prinos po hektaru biti manji i od jedne tone. Mnogi su prošli kao i on, pa već razmišljaju kako ishraniti stoku, a s obzirom da kvalitetne stočne hrane neće biti, semberski stočari su prinuđeni da smanjuju broj grla.

Razočarani onim što ih je zadesilo, pa i prijedlogom mjera kojima bi se pomoglo domaćem agraru, zamijeraju u APUS-u nadležnim i na republičkom i na lokalnom nivou.

Nisu se kažu  u APUS-u od suše sačuvali ni oni usjevi koji su pokriveni sistemima za navodnjavanje. Bez obzira na dvadesetčetvoročasovno zalijevanje rekordnih prinosa kukuruza neće biti, s druge strane oni koji su zalijevali njive sada bilježe samo troškove usljed ogromne potrošnje goriva.

Traže iz APUS-a od nadležnih da proglase stanje elementarne nepogode usljed suše, ali i značajniju pomoć poljoprivrednicima kojima je dugi tropski talas obrao ljetinu i odnio zaradu. Najavljeni priliv od 11 miliona čiju isplatu poljoprivrednici mogu očekivati do kraja avgusta nije dovoljan kažu u APUS-u  s obzirom na ogromne razmjere štete

U APUSU-u zaključuju da će zbog kolapsa u koji je zbog suše zapala poljoprivreda u našoj zemlji, doći do velikih posljedica, mnoge farme će biti zatvorene, a i hrana će već od jeseni biti skuplja i za 20 odsto.

Društvene mreže