log in

Svjetski dan mladih - omladina odlazi iz BIH /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Međunarodni dan mladih je godišnji međunarodni događaj koji se slavi 12. avgusta.

Prvi put obilježen 2000. godine, dan ima svrhu da skrene pažnju na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika, studenata. Prema procjenama Ujedinjenih nacija, polovina svjetske populacije je mlađa od 25 godina. Ona se suočava sa mnogim nejednakostima i nepravdama. Nekome fali novca za iskorišćavanje potencijala, nekome vještina, znanja i samopouzdanja, a nekome posla.Da je ista slika I kod nas, govori da je tek od skora aktiviran omladinski senat, koji ima za cilj da okupi  što veći broj ljudi I da im pruži priliku da mjenjaju ambijent društva u kojem žive.

Zanimljvo I da lokalna zajednica prosto vapi za omladinskim aktivizmom,koja će kroz konkretno dijelovanje biti podržana od strane lokalne samouprave što će u nekom doglednom periodu zasigurno imati pozitivne rezultate.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana mladih, ove godine se slavi doprinos ove populacije u sprečavanju i transformaciji sukoba, kao i inkluziji, socijalnoj pravdi i održivom miru, saopšteno je iz kancelarije UN u BiH. Vršilac dužnosti izvršnog direktora Populacionog fonda UN  Natalija Kanem izjavila je da današnje generacije mladih stasavaju u doba kriza, sukoba i katastrofa. Ovome treba dodati I činjenicu da mladi u našoj zemlji sve manje imaju potrebu da se obrazuju I da jedini izlaz u trenutnoj situaciji vide u odlasku u inostranstvo.

Društvene mreže