log in

Izgradnja kanalizacije - od 14. avgusta novi režim saobraćaja /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ukupna vrijednost radova predviđenih projektom "Orio" je 8 miliona evra, od toga je 6,5 miliona donatorskih sredstva holandske Vlade, dok je grad uložio 1,5 miliona maraka za nastavak posljednje faze izgradnje kanalizacione mreže.

Iz PIU tima podsjećaju da je 2015. potpisan ugovor sa holandskom razvojnom Agencijom, koja je donirala 6,5 miliona evra kroz projekat „Orio“, riječ je o nepovratnim sredstvima  i tim su stvorene mogućnosti za nastavak ovog posla na terenu, čijom će realizacijom biti ispunjen projektovani broj priključaka na kanalizacionu mrežu, koji obuhvata 40.000 ekvivalent stanovnika. Tenderi za nastavak faze izgradnje kanalizacije otvoreni su 10.maja ove godine, izabrani su izvođači radova „Higra“ i „Buk promet“, a ovaj drugi je u posao uveden još 24 jula, kažu iz PIU tima.

Projekat je podijeljen u dva lota, prvi obuhvata izgradnju kanalizacije u ulicama 27 marta i Srpske vojske i sve one ulice koje se nalaze južno od pomenutih, dok je lot dva prostorno složeniji, ali je i konstrukciono jednostavniji, a predviđa radove u Ulici Dimitrija Tucovića i svim sporednim ulicama sa lijeve i desne strane.

Radovi koji su tenderom pripali „Higri“ otpočeće 14 avgusta.

S obzirom da će se radovi na izgradnji kanalizacije izvoditi i na magistralnim putnim pravcima ali i na gradskoj uličnoj mreži doći će do izmjene režima saobraćaja kažu u resornom odjeljenju. Naime, u više ulica u Bijeljini od ponedjeljka, 14. avgusta, do 15. oktobra biće zabranjen saobraćaj zbog radova, a u periodu od 17. avgusta do 30. oktobra određena je izmjena režima saobraćaja u Ulici Srpske vojske, gdje će biti zabranjen saobraćaj za sve vrste vozila.

U Ulici potporučnika Smajića biće zabranjen saobraćaj za sve vrste vozila, osim vozila stanara i vozila Doma zdravlja, te zabranjeno zaustavljanje i parkiranje i promijenjen režim kretanja vozila u dvosmjerni. Smjer kretanja biće promijenjen i u ulici Save Kovačevića.

Stojanović ističe da će radova biti i u Ulici Miloša Obilića i to več od ponedjeljka.

U vrijeme izvođenja radova saobraćaj teretnih vozila preusmjerava se na gradsku obilaznicu. 

U izgradnju kanalizacione mreže uloženo je oko 18 miliona donatorskih sredstava, 12 miliona evra kreditnih sredstva Evropske banke, a nešto više od 10 miliona su budžetska sredstva grada. Govoreći sa distance od oko 10 godina od kada traju radovi na izgradnji kanalizacije u Bijeljini u PIU timu podsjećaju da je Bijeljina bila jedan od najvećih gradova u ovom dijelu Evrope koji nije imao izgrađen ni jedan metar kanalizacije, pa zaključuje da je ovo kapitalni projekat za grad, koji je realizovan najbolje što se moglo.

Zbog nastavka izgradnje kanalizacione mreže iz preduzeća Vodovod i kanalizacija ranije je najavljeno da su mogući iznenadni i nenajavljeni prekidi u vodosnabdijevanju na lokacijama gdje budu izvođeni radovi.

Studijom izvodljivosti izgradnje kanalizacije u gradu koja je izrađena još 2006. godine predviđeno je da kanalizacionom mrežom bude obuhvaćeno 60 odsto grada, te da bude izgrađen prečistač otpadnih voda, na koji će biti priključeno 40.000 ekvivalent stanovnika.

 

Društvene mreže