log in

Kosanović: "Sava Semberija" preradila više od 50 odsto sirovine

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prehrambena industrija "Sava Semberija" Bijeljina preradila je dosad više od 50 odsto sirovine, a planirala je da u ovoj godini to bude količina od 7.000 tona.

Prema riječima Voje Kosanovića, direktora Prehrambene industrije, suša koja je zahvatila cio region dovela je do teške situacije u vezi sa nabavkom sirovine.

"Zbog toga ćemo imati od 30 do 40 odsto manje sirovine. Ipak, na svojim parcelama imamo sisteme za navodnjavanje `kap po kap` i nismo osjetili velike posljedice suše. Radimo sve do prvih mrazeva i očekujemo da ćemo ispuniti plan", ističe Kosanović za Srnu.

U "Sava Semberiji" očekuju da će imati od osam do deset odsto vlastitih proizvoda.

Kosanović napominje da "Sava Semberija" proizvodi i prerađuje voće i povrće onako kako sezonski pristiže, da ne skladišti proizvode, te da oni direktno idu u preradu.

"Ne bismo mogli da ostvarimo ovakav kvalitet ako bismo to lagerovali u hladnjače ili na neka druga mjesta. U proizvodnju sve ide direktno sa njive. Nemamo zastoja kad je riječ o postrojenjima", kaže Kosanović.

U ovoj godini, prerađeno je oko 1.200 tona paradajza, a trenutno rade na proizvodnji ajvara, pečene paprike i paprike punjene kupusom. Đuveč je pripremljen i plan ispunjen.

Kosanović napominje da se i preostalih 50 odsto prozvoda predviđenih planom u "Savi" trenutno radi, u zavisnosti od toga kako šta pristiže sa njive.

On naglašava da je cilj - "vratiti prizvodnju crvene paprike na domaće oranice, jer je trenutno deficitarna, pa ju je neophodno nabavljati iz Makedonije".

Direktor Prehrambene industrije "Sava Semberija" podsjeća da ova fabrika izvozi na tri kontinenta, da je izvozno orijentisana, ali i da oko 50 odsto prerađevina ostavlja za domaće tržište.

"Ranije smo izvozili oko 70 odsto, sada smo to smanjili, jer smatramo da naši građani treba da konzumiraju naše, zdrave proizvode, oslobođene konzervansa i aditiva, sa sačuvanim prirodnim mineralima i vitaminima", naglašava Kosanović.

On ukazuje da je odziv poljoprivrednih proizvođača dobar i najavljuje da je za danas, kao novina u radu fabrike, predviđeno potpisivanje novih ugovora za proizvodnju povrća i voća u idućoj godni.

"Nastavljamo sa novinama, pa prelazimo od ove godine na proizvodnju hladno cijeđenih sokova, hladnih jela, u šta je `Sava` ušla prije nekoliko godina, ali od ove godine sa novom ambalažom, pakovanjima i dizajnom", poručuje Kosanović za Srnu.

"Sava" je inicijator ideje o preuzimanju određenih količina od proizvođača, čime bi se obezbijedila proizvodnja. S tim u vezi, tu je projekat koji će finansirati EU, uz pomoć "Centara civilnih inicijativa", te lokalne zajednice.

"Naš cilj je povećanje broja zaposlenih, ali i pouzdaniji način da dođemo do sirovine", kaže Vojo Kosanović

Društvene mreže