log in

O mogućnostima privredne saradnje sa Japanom /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Anto Gajić i ambasador BiH u Japanu Borislav Marić danas su sa privrednicima u ovom gradu razgovarali o mogućnostima saradnje domaćih i japanskih privrednika.

"Ovo je najbolji način da putem Privredne komore dobijemo informacije o tome šta je najinteresantnije za izvoz, prije svega poljoprivrednim proizvođačima. Informacije ćemo prikupiti ovdje, a treba sagledati sve mogućnosti izvoza pojedinačno ili zajedno sa privrednicima Srbije", rekao je Marić.

On smatra da je neophodno iskoristiti sve mogućnosti i oblike saradnje sa Japanom, jer je ekonomska diplomatija jednako važna kao i poplitička, ako ne i važnija.

"Već sutra imam pregovore sa predstavnicima Agencije za međunarodnu saradnju u Beogradu, jer se iz ovog grada pokriva saradnja za cijeli Balkan. Predložiću određene oblike saradnje, a odavde bi, evetualno, moglo da bude interesantno za izvoz voće i povrće, kao veoma skupa namirnica u Japanu", izjavio je Marić novinarima u Bijeljini.

On je naveo da je izvoz proizvoda sa domaćeg tržišta u Japan bio veoma slab u odnosu na mogućnosti, te da je do sada, uglavnom, bilo riječi o izvozu vina iz Hercegovine.

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Anto Gajić istakao je da današnji razgovor sa privrednicima ove područne komore i ambasadorom Marićem predstavlja pokušaj nove saradnje sa Japanom, odnosno japanskim privrednim agencijama.

"Očekujem da sve što su danas privrednici iznijeli kao mogućnost i potreba saradnje bude analizirano i eventualno prihvaćeno u narednom periodu", rekao je Gajić nakon sastanka sa privrednicima, prizvođačima hrane, drvoprerađivačima, te privrednicima iz oblasti namjenske i prerađivačke industrije.

On je još jednom ponovio da bijeljinska privredna komora očekuje omogućavanje plasmana poljoprivrednih proizvoda na japansko tržište jer je to ono čime najviše raspolaže.

Društvene mreže