log in

Mirjanić otvorio sajam "Interagro" /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Međunarodni poljoprivredni sajam "Interagro" u Bijeljini danas je svečano otvorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić, koji je poručio da saradnja i povezivanje na ovakvim manifestacijama doprinose razvoju agrara i društva u cjelini.

Na prostoru Agrotržnog centra "Knez Ivo od Semberije" Sajam je okupio 120 izlagača iz zemalja regiona, kompanije iz oblasti agrara iz Italije, Francuske i NJemačke, ali i brojne bankarske institucije, nevladine organizacije i razvojne agencije koje pružaju podršku razvoju agrara. 

U ime organizatora, vršilac dužnosti direktora Akcionarskog društva "Grad" iz Bijeljine Slaviša Cacanović zahvalio je resornim ministarstvima u Republici Srpskoj i na nivou BiH za dodatna sredstva koja su izdvojili za održavanje sajma, te brojnim partnerima i sponzorima, kao i izlagačima. 

Prema njegovim riječima, partneri ovogodišnje manifestacije su privredne komore Republike Srpske i Federacije BiH, a naredne godine partner Sajma trebalo bi da bude neka od zemalja EU. 

Učesnike Sajma prvog dana su pozdravili predstavnici Privredne komore Srpske Anto Gajić i Privredne komore Federacije BiH Emir Pašić, koja prvi put učestvuje u organizaciji ovog sajma, ističući da je ovakva manifestacija od strateškog značaja za BiH, sa ciljem unapređenja poljoprivrede i regionalnog povezivanja. 

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić ukazao je tokom obraćanja prisutnima na značaj saradnje svih nivoa vlasti, struke i nauke, posebno u vrijeme klimatskih promjena koje dodatno otežavaju agroindustriju. 

Ambasador BiH u Japanu Borislav Marić rekao je da saradnja i ekonomsko uvezivanje, koje omogućavaju ovakvi susreti, kao i ekonomska diplomatija, mogu znatno da olakšaju i ojačaju poljoprivrednu proizvodnju. 

Posjetioci će imati priliku da do subote vide bogatu ponudu poljoprivredne mehanizacije i alata, sjemenskog i sadnog materijala, hrane i pića, meda i proizvoda od meda, sredstava za zaštitu i uzgoj bilja, stočne hrane i mineralnih đubriva. 

Cijena ulaznice za posjetioce iznosi jednu KM. 

Tradicionalne prateće aktivnosti u tri sajamska dana su izložbe poljoprivredne mehanizacije, izložba stoke najkvalitetnijih grla, naučno-stručna savjetovanja, promocije, javne tribine i poslovni susreti. 

Najavljeno je održavanje okruglih stolova o temi osposobljenosti Republike Srpske i BiH za kontrolu hrane i uloga klastera u sertifikaciji proizvoda za izvoz, otkup mlijeka i njegov uvoz i izvoz, te proizvodnja krmnog bilja u uslovima suše i silaža. 

Novost ove godine je konzumacija hrane i pića drugog sajamskog dana, kada će za sve prisutne biti pečen bik na ražnju. 

Trećeg dana Sajma biće prvi put održana i smotra lovačkih pasa.

Društvene mreže