log in

Visoki nameti tjeraju preduzetnike u sivu zonu /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zbog velikih nameta broj novoprijavljenih preduzeća i radnji opada, dok broj onih koje se svakodnevno zatvaraju raste u kontinuitetu, trendovi su u posljednjih pola godine u Republici Srpskoj.

Situacija je slična kada su u pitanju i preduzetnici koji očigledno sve teže funkcionišu po važećim zakonskim propisima. Slika s terena pokazuje da većina onih zanatlija i preduzetnika koji su odjavili svoje radnje i dalje radi, ali u sivoj zoni. Takvih slučajeva ima i u našoj lokalnoj zajednici kažu u ZPU „Preduzetnik“ i dodaju da oni koji rade u sivoj zoni, takoreći rade samo za sebe i nelojalna su konkurencija registrovanim i prijavljenim zanatsko-preduzetničkim radnjama.

A inspekcijske kontrole konstantne su samo kod onih koji svoju djelatnost obavljaju legalno, napominje Stević i napominje da skoro svakodnevno zaprimaju žalbe od strane članova udruženja, koji tvrde da je u Bijeljini veći broj neprijavljenih frizerskih salona u odnosu na prijavljene, znatno je veći broj i taksista u ilegali, dodaje Stević. Ovi slučajevi međutim nisu usamljeni.

I bez obzira na sve navedeno, u Bijeljini se i dalje bilježi pozitivan trend kada je u pitanju broj prijavljenih zanatsko preduzetničkih radnji u odnosu na odjavljene, kažu u Zanatsko-preduzetničkom udruženju „Preduzetnik“. Međutim naglašavaju generalno posmatrano, uslovi poslovanja i nisu tako sjajni, s obzirom na činjenicu da se promjene koje idu u korist preduzetništvu dešavaju veoma sporo. S druge strane Gradska uprava je ove godine učinila značajan korak kada je u pitanju podsticaj razvoju preduzetništva. Naime, preduzetnici koji obavljaju stare zanate trajno su oslobođeni plaćanja komunalne takse.

Otvaranjem zanatsko preduzetničkih radnji mnogi nastoje riješiti pitanje egzistencije, imajući u vidu činjenicu da je preduzetništvo, najbrži i najefikasniji put do rješavanja velikih problema kada je u pitanju još uvijek jako izražena nezaposlenost na tržištu rada.

Društvene mreže