log in

Lopare: Destilerija proizvodi rakiju od domaće sirovine

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Destilerija u Bobetinom Brdu kod Lopara počela je sa proizvodnjom rakije od šljive požegače koja se tradicionalno uzgaja u ovom majevičkom kraju.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić posjetio je danas Destileriju i proizvodni pogon u kojem je za sada zaposleno pet radnika, a kada proizvodnja dostigne puni kapacitet u sezoni očekuje se zapošljavanje do 20 radnika. 

"Uvjerili smo se na licu mjesta da radovi idu predviđenom dinamikom i siguran sam da će ova destilerija, kada bude u pogonu sa punim kapacitetom, biti jedna od najboljih u BiH i regionu", rekao je Savić novinarima. 

On je izrazio uvjerenje da će rakija proizvedena u ovoj destileriji postati i zaštitni znak opštine Lopare i majevičkog kraja. 

Vlasnici Destilerije Mladen i Bojan DŽuveleković iz Ugljevika ističu da je za proizvodnju kvalitetne rakije najbitniji izbor sorti voća. 

"Sva proizvodnja radi se u kontrolisanim uslovima, od fermentacije, vrenja i destilacije, koja se obavlja na tradicionalan način, a rakija se skladišti u burad od hrasta lužnjaka", rekao je novinarima Bojan DŽuveleković. 

On je dodao da su svi materijali koji se koriste u proizvodnji rakije sertifikovani. 

Destilerija u Loparama ima kapacitet za proizvodnju 40.000 litara rakije godišnje, a nakon šljive uslijediće proizvodnja rakije od dunje, kruške i kajsije.

Društvene mreže