log in

Povećane jesenje sjetvene površine

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ove jeseni na području Grada Bijeljina planira se jesenja sjetva na 17.470 hektara poljoprivrednih površina, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja povećanje za 826 hektara ili 5 odsto, navedeno je u Informaciji gradskog Odjeljenja za poljoprivredu prezentovanom na prošloj sjednici Skupštine Grada.

Osnovni razlog za povećanje jesenjih sjetvenih površina je znatno manja cijena radova, a poljoprivrednici se više odlučuju za sjetvu u ovom dijelu godine i zbog čestih pojava suše u drugoj polovini ljeta, odnosno, mogućnosti ostvarivanja mnogo boljih prinosa u odnosu na proljetne kulture.

Imajući u vidu da je pšenica osnovna životna namirnica, poljoprivrednici s pravom očekuju dalje i sveobuhvatnije podsticanje ove proizvodnje od strane Ministarstva, kao i pronalaženje načina za bolji položaj poljoprivrednika u odnosu na mlinare u vrijeme žetve i otkupa pšenice, smatraju u Odjeljenju za poljoprivredu. Zbog finansijske iscprljenosti zemljoradnika i teških posljedica suše, Ministarstvo bi ove godine moralo da preduzme znatno više mjera za podsticanje jesenje sjetve i ublažavanje posljedica nepovoljnih vremenskih uslova, navodi se u Informaciji. Odjeljenje je predložilo i da Skupština Grada Bijeljina kod nadležnog Ministarstva pokrene inicijativu da se uvaži zahtjev mlinara o donošenju Pravilnika o kvalitetu merkantilne pšenice, na osnovu čega bi se utvrdila njena realna zaštitna cijena za rod 2018. godine.

Od Ministarstva je, takođe, zatraženo da se u što kraćem roku izvrši isplata podsticaja za koje su poljoprivednici podnijeli zahtjev i ispunili tražene uslove, da se omogući svim poljoprivrednim proizvođačima da ostvare pravo na premiju za pšenicu, bez obzira da li su popunili zahtjev o sjetvi sa deklarisanom sjemenskom pšenicom, kao i pravo na eventualne dodatne količine dizel goriva za jesenju sjetvu bez obzira da li su prijavili način korišćenja zemljišta u APIF-u u predviđenom roku.

 

Društvene mreže