Logo
Odštampajte ovu stranicu

Povećane jesenje sjetvene površine

Povećane jesenje sjetvene površine
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ove jeseni na području Grada Bijeljina planira se jesenja sjetva na 17.470 hektara poljoprivrednih površina, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja povećanje za 826 hektara ili 5 odsto, navedeno je u Informaciji gradskog Odjeljenja za poljoprivredu prezentovanom na prošloj sjednici Skupštine Grada.

Osnovni razlog za povećanje jesenjih sjetvenih površina je znatno manja cijena radova, a poljoprivrednici se više odlučuju za sjetvu u ovom dijelu godine i zbog čestih pojava suše u drugoj polovini ljeta, odnosno, mogućnosti ostvarivanja mnogo boljih prinosa u odnosu na proljetne kulture.

Imajući u vidu da je pšenica osnovna životna namirnica, poljoprivrednici s pravom očekuju dalje i sveobuhvatnije podsticanje ove proizvodnje od strane Ministarstva, kao i pronalaženje načina za bolji položaj poljoprivrednika u odnosu na mlinare u vrijeme žetve i otkupa pšenice, smatraju u Odjeljenju za poljoprivredu. Zbog finansijske iscprljenosti zemljoradnika i teških posljedica suše, Ministarstvo bi ove godine moralo da preduzme znatno više mjera za podsticanje jesenje sjetve i ublažavanje posljedica nepovoljnih vremenskih uslova, navodi se u Informaciji. Odjeljenje je predložilo i da Skupština Grada Bijeljina kod nadležnog Ministarstva pokrene inicijativu da se uvaži zahtjev mlinara o donošenju Pravilnika o kvalitetu merkantilne pšenice, na osnovu čega bi se utvrdila njena realna zaštitna cijena za rod 2018. godine.

Od Ministarstva je, takođe, zatraženo da se u što kraćem roku izvrši isplata podsticaja za koje su poljoprivednici podnijeli zahtjev i ispunili tražene uslove, da se omogući svim poljoprivrednim proizvođačima da ostvare pravo na premiju za pšenicu, bez obzira da li su popunili zahtjev o sjetvi sa deklarisanom sjemenskom pšenicom, kao i pravo na eventualne dodatne količine dizel goriva za jesenju sjetvu bez obzira da li su prijavili način korišćenja zemljišta u APIF-u u predviđenom roku.

 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.