log in

Apel vatrogasaca: pripremiti dimnjake za zimsku sezonu

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Teritorijalna vatrogasna jedinica Bijeljina apelovala je da građani, koji koriste ogrev na čvrsto gorivo, prije početka sezone grijanja očiste dimnjake i tako preduprijede mogućnost požara.

- Sve su češći slučajevi paljenja čađi u dimnjacima za vrijeme zime što dovodi do požara - upozorio je starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Mile Spasojević. On je istakao da se na području Grada Bijeljina, u toku prethodnih sezona grijanja, bilježi u prosjeku oko 50 požara na dimnjacima.

Iz Vatrogasne jedinice su pojasnili da do požara može doći od leta varnica iz grla dimnjaka po krovu, koje dospijevaju i na zapaljivi materijal u okolini. Takođe, požar se prenosi na građevinske elemente zgrade, kod nepravilno izgrađenih dimnjaka, što dovodi do zagrijevanja i paljenja krovnih greda.

- Do požara može doći i ako su na zidove dimnjaka naslonjeni zapaljivi materijali, poput papira, drveta i sličnih materija na koje se zagrijavanjem zidova dimnjaka prenosi toplota - skreću pažnju vatrogasci.

Od razloga za izbijanje požara izdvojili su i pucanje dimnjaka zbog vrlo visoke temperature, koja nastaje prilikom gorenja čađi u dimovodnom kanalu, što kroz pukotine na dimnjaku može dovesti do širenja požara na okolni prostor.

U slučaju požara na dimnjaku ili bilo kojeg drugog nekontrolisanog širenja vatre, građani treba da pozovu Vatrogasnu jedinicu na broj telefona 123. Prije dolaska vatrogasaca, potrebno je prigušiti otvore za vazduh na ložištu da bi se smanjila jačina gorenja, a zbog visoke temperature koja se stvara u dimnjaku u kojem gori čađ, požar nikako ne treba gasiti vodom.

Društvene mreže