log in

Mićić: Dobri domaćini od Semberije napravili žitnicu

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić posjetio je domaćinstvo porodice Radić iz Gornjeg Crnjelova, čiji članovi se bave stočarstvom, povrtarstvom i ratarstvom, obrađujući oko 35 hektara zemljišta, od čega živi ova petočlana porodica.

- Najviše se bavimo ratarstvom, ali trudimo se da sve ove grane poljoprivrede kojima se bavimo nadopunjuju jedna drugu. Nemamo mnogo svoje zemlje, pa uglavnom uzimamo zemljište u zakup - naveo je nosilac domaćinstva Stevo Radić.

Berba kukuruza je završena, a zbog nedostatka sistema za navodnjavanje, suša je prouzrokovala velike štete.

- Kukuruz je najviše oštećen. Prinos je bio oko četiri tone po hektaru, dok je pšenica imala osam tona po hektaru - ističe ovaj poljoprivrednik, dodajući da je proizvodnja pšenice prethodnih godina mnogo isplativija od proizvodnje kukuruza, jer je suša manje ugrožava.

Kada je riječ o povrću, problem je otkupna cijena i zavisnost od nakupaca na kvantaškoj pijaci.

- Ipak, ne odustajem od poljoprivrede. Vrijedno radimo, dnevno i preko 15 sati, i tako uspijevamo da preživimo - pojašnjava Radić.

Poljoprivrednicima nije lako i nije čudo što su mnogi od njih u iskušenju da odu u inostranstvo, s obzirom na to da su uslovi za proizvodnju vrlo otežani, kako zbog sve težih klimatskih uslova, tako i zbog neuređenog tržišta i nedovoljnih podsticaja.

- Ne vrednuje se dovoljno rad naših proizvođača. Samo na osnovu toga što je izuzetno vrijedan čovjek, ovaj domaćin uspjeva da zaradi u ovakvim uslovima. Zahvaljujući domaćinima poput Radića, Semberija je postala i ostala žitnica koja po značaju prevazilazi okvire Republike Srpske i BiH, ali većina poljoprivrednika mora da „svaštari“, odnosno da iz godine u godinu mijenja osnovnu djelatnost, sagledavajući šta je najisplativije u datom momentu - istakao je gradonačelnik Mićić, dodajući da se nada da će u narednom periodu da ožive poljoprivredne zadruge, koje će preuzimati brigu o plasmanu proizvoda i tako olakšati pritisak tržišta na poljoprivrednike.

On je naglasio i da je nestabilna otkupna cijena poljoprivrednih proizvoda  jedan od najvećih problema domaćih proizvođača.

- Ozbiljni proizvođači imaju problem i sa nedostatkom zemljišta. Previše zemlje za malu korist uzimaju poljoprivredna dobra i zato često posluju sa gubitkom. Mnogo bolje bi bilo da se jedan dio njihove zemlje dodijeli poljoprivrednicima, a da se poljoprivredna dobra pretvore u ogledna polja koja će prikazivati nove načine proizvodnje i nove sorte poljoprivrednih kultura i tako ostvarivati dobit - predložio je Mićić.

Društvene mreže