log in

Obilježen "ružičasti oktobar" borbe protiv karcinoma dojke /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Besplatnim pregledima na pokretnom mamografu u krugu Doma zdravlja Bijeljina, Udruženje žena "Gea" obilježilo je danas "ružičasti oktobar" - mjesec borbe protiv karcinoma dojke.

Predsjednik ovog udruženja Gordana Stupar je nakon 30 godina borbe protiv raka dojke, tokom kojih je šest puta prošla hemoterapiju i prije dvije godine jedva preživjela, poručila ženama da je život lijep, bez obzira na nedaće.

"Broj oboljelih od karcinoma dojke se povećava, ali mi više ne želimo da brojimo novooboljele i umrle, nego se borimo za preventivu, za što lakše prihvatanje i uspješniju borbu protiv bolesti", rekla je Stupareva novinarima.

Ona je ukazala na važnost individualne borbe i optimizma u savladavanju ove opake bolesti, zbog koje neminovno trpi žena, ali i njene porodica i okolina.

Direktor Doma zdravlja u Bijeljini Duško Milovanović istakao je da u BiH godišnje 500 žena umre od karcinoma dojke, a da blagovremeno otkrivanje oboljenja daje odlične šanse za izlječenje.

Radiolog u gradskom Domu zdravlja Saša Đurić naglasio je da mamografija predstavlja "zlatni standard" u ranoj dijagnostici maligniteta dojke i da svaka žena starija od 40 godina treba da uradi prvi mamografski pregled.

Đurić kaže da kod urednih nalaza mamografija treba da se radi svake dvije godine, a preventivne mjere su i samopregled dojki jednom mjesečno, ultrazvuk jednom godišnje, te hirurški pregled jednom u tri godine.

Društvene mreže