log in

Niže cijene sadnog materijala maline i kupine /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Jesen je predodređena za poslove u rasadnicima ali i za podizanje zasada maline. Radova ima na pretek i u matičnom zasadu maline i kupine u Crnjelovu. Proizvedene sadnice napuštaju proizvodno područje i spremne su za isporuku i novu sadnju.

U ovom matičnom zasadu stasavaju već drugu godinu za redom sorte maline vilamet i miker, riječ je o dvogodišnjim sadnicama, te jednogodišnja „polka“. Radovi oko vađenja sadnica kategorije zreli izdanak golih žila su itekako zahtjevni, krenuvši od vađenja, klasiranja pa zatim vezivanja  u buntove do trapljenja.

Sušno ljeto povećalo je znatno troškove proizvodnje kada je riječ o konstantnom navodnjavanju i neophodnoj zaštiti. Ipak u zasadu u drugoj proizvodnoj godini, ostvarena je veća proizvodnja, pa je za očekivati da će sa ove površine biti iznijeto oko 200.000 sadnica.

U posljednje vrijeme mnogi su šansu vidjeli u uzgoju maline, pa je i najviše proizvodnih zasada podignuto u podmajevičkom kraju.  Ono što bi moglo dodatno ohrabriti one koji misle otpočeti ovaj posao jeste niža cijena sadnog materijala u odnosu na prethodnu godinu.

Nakon  što sadnice iz ovog mladog rasadnika budu povađene u zemlji će prezimiti korijen, pa će na taj način već naredne godine u jeku kretanja vegetacije otpočeti i proizvodnja novih sadnica.

Onima koji namjeravaju podići zasade maline, struka sugeriše jesenju sadnju, međutim na dobroj i kvalitetnoj zemlji ne može doći do greške i ako se u sadnju krene na proljeće.

Međutim, ova godina, donijela je nezavidnu cijenu maline na tržištu, što je u startu pokolebalo uzgajivače. Ipak, s druge strane velika potražnja za sadnim materijalom u ovo doba godine ne može potvrditi  da se na proizvodnim područjima odustaje od širenja zasada i do sada za mnoge egzistencijalnog posla. To je navelo i rasadničare da razmišljaju i o uvođenju novih sorti u matičnim zasadima.

Uz kvalitetan sadni materijal, dobre uslove sadnje i sigurnog otkupljivača proizvedenog roda lakše se upustiti u ovaj posao, ocjenjuju iskusni malinari kojima je ova sočna vrsta znala donijeti dobru zaradu.

Društvene mreže