log in

Nova kultura na domaćim oranicama – u Semberiji raste kineski kupus /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nije semberskim povrtarima ni uzgoj kineskog kupusa nepoznanica. Iako ovog povrća do ove godine nije bilo na plodnim oranicama ovog kraja, niko ne bi pogriješio u ocjeni da su vrijedni uzgajivači inače pioniri u ovom poslu dobro prošli. 

Proizvodnju postavljenu na oko 12 dunuma zemlje uspjeli su izvesti do kraja o čemu svjedoči svjetlozelena liska i duguljasta glavica teška od jednog do dva kilograma. Sve ovo dokazuje da su agroekološki uslovi za uzgoj ove kulture u Semberiji itekako povoljni.

Da ideja zaživi vjetar u leđa dalo je sigurno tržište, pa će kineski kupus proizveden na semberskim njivama koji drži odličnu cijenu, završiti na tržištu Rusije.

Nadaju se semberski uzgajivači da će interes Rusije za kineskim kupusom koji je proizveden na domaćim oranicama ubuduće biti veći.

S obzirom da su semberci itekao uvještili proizvodnju kupusnjača, nije ih ocjenjuju uzgoj kineskog kupusa izložio većem trošku.

Prije nego što su se prihvatili uzgoja ove zanimljive i svakako nove kulture na našim terenima, dobro su se raspitali povrtari u Semberiji.

Ono što je sigurno, kineski kupus može dobro uspjevati na svim zemljištima gde uspjevaju i druge kupusnjače, osim na jako lakim i jako teškim zemljištima. Osjetljiv je na stagniranje vode i na pokoricu. Može se uzgajati u kontinentalnom i mediteranskom području i najpovoljnija je sadnja u jesen tako da se obere prije pojave jačih mrazeva. Ako brige oko plasmana ne budu imali, mnogi uzgajivači će se upravo zbog isplativosti i prihvatiti ovog posla, pa možda i uzgoj hibridnog kupusa vremenom padne u drugi plan.

Zbog brzog rasta i velike mase lišća kineski kupus zahteva mnogo vode, pa tako za siguran i kvalitetan prinos potrebno je redovno navodnjavanje.

U zavisnosti od kultiviranja , načina i perioda gajenja kineski kupus donosi i prinos.

Očekuju proizvođači ovog kraja da će iz ovogodišnje proizvodne sezone Rusiji isporučiti tri kamiona roda kineskog kupusa, koji s obzirom na dobru otkupnu cijenu obećava još bolju zaradu.Važno je napomenuti da se kineski kupus ne treba saditi na isto mjesto najmanje tri godine. Dobro se uklapa u plodoredu nakon mladog krompira i graška, a u jesen ostavlja mogućnost dobre pripreme zemljišta za ozime kulture ili za zimsku brazdu.

Društvene mreže