log in

Uzgoj crvene paprike sigurna šansa za 50 nezaposlenih /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U toku je javni ppoziv za podizanje zasada i proizvodnju crvene paprike kojim će biti omogućen posao za 50 nezaposlenih lica Riječ je o projektu "Jačanje integralne poljoprivredne proizvodnje za smanjenje nezaposlenosti i supstituciju uvoza u prerađivačkoj industriji" koji finansira EU, sprovodi Međunarodna organizacija rada.

Opšti cilj projekta je davanje doprinosa smanjenju nezaposlenosti na području Bijeljine, te povećanju konkurentnosti lokalnih poljoprivrednih proizvođača. S ciljem da upoznaju poljoprivrednike sa uslovima javnog poziva i mogućnostima implementacije zamišljenog ovih dana širom Semberije po mjesnim zajednicama održane su javne rasprave.

U Centrima civilnih inicijativa koji su i realizatori ovog projekta kažu da će učiniti sve kako bi mnogi već 2019. godine bili pouzdani proizvođači i isporučioci crvene paprike prehrambenoj industriji Sava Semberija. Odabrani poljoprivredni proizvođači će tokom projekta dobiti i stručnu i materijalnu pomoć za početak proizvodnog ciklusa.

Na javnim raspravama o ovom projektu koje su održane u semberskim selima prisustvovalo je od 15 do 30 poljoprivrednih proizvođača kažu predstavnici Centara civilnih inicijativa i napominju da se javni poziv odnosi na nezaposlene i nosioce nekomercijalnih poljoprivrednih gazdinstava. Očekivali su napominju i veće interesovanje poljoprivrednika s obzirom na mogućnosti koje projekat nudi, ali su i svjesni činjenice da mnogi teže tome da registraciju nekomercijalnog gazdinstva zadrže i ubuduće.

Partner ovog značajnog projekta je Prehrambena industrija Sava Semberija, a vlasnik ovog preduzeća Milorad Krstić kaže da uspjeh u proizvodnji i uzgoju crvene paprike garantuje konstantan stručni nadzor, što je u posljednje dvije godine i dokazano na Savinim parcelama gdje je proizvodnja crvene paprike u potpunosti uspjela.

S toga su u Savi spremni onima koji se kroz ovaj projekat prihvate uzgoja crvene paprike pružiti svu neophodnu pomoć sa stanovišta struke.

U ovom poslu ima dobre računice ističe Gajić, pa je i osnovni cilj na domaćem terenu obezbijediti sirovinu koja će kvalitetom i prinosom zadovoljiti potrebe Save.

Pored Prehrambene industrije Sava Semberija partneri ovog projekta su i grad Bijeljina, Zavod za zapošljavanje Republike Srpske - filijala Bijeljina i Ustanova za obrazovanje odraslih "Dositej" iz Bijeljine. 

Društvene mreže