log in

Poljoprivredna škola unaprijedila pekarstvo i preradu mlijeka i povrća /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Od kraja septembra u Poljoprivredno-medicinskoj školi u Bijeljini učenici prehrambenih smjerova praktičnu nastavu obavljaju u dvije radionice, mini pekari I radionici za proizvodnju mlijeka I preradu povrća.

Radionice su opremljene kroz projekat “Prilika plus”, u okviru koga je škola dobila donaciju vrijednu 80.000 KM.

Praktična nastava počinje u 7:15. Učenici dolaze ranije I pripemaju se za početak rada, objašnjava nam coordinator praktične nastave profesor Slađana Marković I dodaje da učenici ovdje primjenjuju vještine I znanja stečena na časovima teorije.

S obzirom da je sezona pripreme zimnice, učenici ovih dana u radionicama rade I to.

Kifle koje spreme u radionici pekari im je doručak tog dana, a pripremljeni sir koristi se u đačkoj kuhinji Doma učenika. Jedan njihov čas ili radni dan u pekari izgleda ovako.

Nakon pekare, obišli smo I radionicu za preradu mlijeka I proizvodju zimnice I sokova. Kako ističe Markovićeva, ovo je učenicima najinteresantniji dio posla, jer mnogi nisu znali kako od mlijeka nastaje sir koji je nezaobilazan na našim trpezama. Sir se pravi od mlijeka sa njihove ekonomije, a evo kako izgleda process proizvodnje.

O efektima praktične nastave najbolje govore stečena znanja učenika. Iako tek prvi razred, Đorđe Femić I Nikolina Rosuljaš, već su naučili mnogo.

Veoma je važno učenike ovih smjerova pripremiti za tržište rada I u ovoj školi to dobro znaju. Pored radionica u školi, praktična nastava se obavlja I u nekim firmama u gradu, a u narednom periodu će se raditi I na dodatnom unapređenju praktičnih znanja učenika.

Projekat „Prilika plus“ podrazumijeva aktivno unapređenje praktične nastave na radnom mjestu kroz intenzivnu saradnju srednjih škola i privrede. Pored poljoprivredne škole, dio ovog projekta čija je ukupna  vrijednost skoro 300,000 KM, su i Tehnička škola „Mihajlo Pupin“ u Bijeljini (114.450 KM), te Srednja stručna škola u Janji (41.410 KM) i više preduzeća u kojima je organizovana praktična nastava. 

Društvene mreže