log in

Održana „Kupusijada“ u Bijeljini /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

S obzirom na činjenicu da je Semberija nadaleko poznata po uzgoju i proizvodnji kupusa na Mitrovdanskom vašaru i to nakon pauze od 2008. godine, oživljena je i tradicija bijeljinske "Kupusijade". Organizovana je revijalna priprema svadbarskog kupusa.

Iskusni u ovom poslu kažu za dobar svadbarski kupus potrebna je kvalitetna sirovina, kupus i meso koje se može dobro raskuvati.

Specijalni gost "Kupusijade" u Bijeljini bio je domaćin "Kupusijade" koja se održava u Mrčajevcima kod Čačka Milun Tošić.

"Dolazim iz Mrčajevaca a to vam je slijeve strane zapadne Morave" počeo je Milun priču na bijeljinskom Agrotržnom centru gdje je i održana ova manifestacija. Prije 15 godina, napominje, u Mrčajevcima smo započeli istu ovakvu priču, a sve da bi nam kupus došao do izražaja

Semberija kaže Milun ima odlične uslove za uzgoj kvalitetnog kupusa, pa tako i za organizaciju "Kupusijade". Nije kaže samo dovoljno znati spremiti svadbarski kupus u zemljanom loncu, treba napominje znati kakav kupus i na koji način pripremljen najbolje prolazi na trpezama ovog kraja.

U čast kupusu odlučio je ovaj vrsni majstor kulinarstva da 2015. godine pripremi kupus za Ginisa.

Imao sam priliku, kaže Milun, da kupus kuvam i u Parizu i to je ističe za njega veliki uspjeh. Priznaje da nije neki kuvar, ali dodaje da je dvadesetogodišnji period koji provodi u penziji posvetio kupusu, pa se i u pripremanju jela od ovog čuvenog povrća itekako uvještio. Mnogo je uz čika Miluna o kupusu naučio i Željko Marjanović, pa su dugogodišnji zajednički rad krunisali velikim loncem od 600 litara odnosno 1.250 porcija za Ginisovu knjigu rekorda.

Željko je mašinski tehničar po struci i nema to kaže nikakve veze sa kulinarstvom i spremanjem kupusa, ali ništa u životu tvrdi nije slučajno jer je vremenom naučio da je hrana život i ljubav, te da upravo preko hrane mogu da se ostvare jako važni kontakti.

Da nije srpskih slava i ovakvih manifestacija odavno bi narod prestao da se viđa zaključuje Željko uz opasku da su mnogi i u Mrčajevcima prije petnaest godina bili stava da ova manifestacija neće zaživjeti, međutim zavidna posjeta "Kupusijadi" iz godine u godinu razuvjerili su one koji su po tom pitanju bili skeptični.

Društvene mreže