log in

SCPD "Srbadija" - čuvar Srpske tradicije

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da su impozantni uspjesi Srpskog crkvenog i pjevačkog društva /SCPD/ "Srbadija" iz Bijeljine, koje na najbolji način predstavlja Republiku Srpsku, Bijeljinu, kao i srpsku crkvenu i folklornu tradiciju.

Malešević je novinarima, nakon prijema koji je priredio za predstavnike "Srbadije" u Banjaluci, rekao da je ovaj hor nedavnim osvajanjem dvije zlatne medalje na međunarodnom takmičenju u Španiji pokazao da je među najboljim u Srpskoj, uz izvanredne "Banjalučanke" i "Jedinstvo". 

"Na taj način `Srbadija` najbolje pokazuje šta smo i ko smo", rekao je Malešević. 

Malešević je izrazio očekivanje da će "Srbadija" nastaviti da niže uspjehe, te da će Ministarstvo prosvjete i kulture podržati njihove buduće aktivnosti. 

On je naveo da ovaj hor zaslužuje bolje uslove rada, te izrazio očekivanje da će resorno ministarstvo zajedno sa gradom Bijeljina omogućiti prostorije za "Srbadiju", koja ima 150 članova. 

Dirigent SCPD "Srbadija" Desanka Trakilović rekla je novinarima da su predstavnici Hora danas došli kod ministra prosvjete i kulture da podijele radost uspjeha koji su postigli na Šestom međunarodnom takmičenju horova "Kanta al mar" održanom u Kalelji /Barselona/. 

Ona je podsjetila da se "Srbadija" od 25. do 29. oktobra predstavila na velikom međunarodnom takmičenju među 34 hora iz dvadeset zemalja i osvojila zlato u kategoriji crkvene muzike, te u kategoriji folklor u kojoj su bili apsolutni pobjednici. 

"Za nas je ovaj uspjeh veoma značajan. NJegujemo svoju kulturu i želimo da učinimo karak dalje i da je predstavljamo svijetu", rekla je Trakilovićeva. 

Ona je navela da "Srbadija" ima kontinuitet od 25 godina od kada je obnovljen rad, dodavši da je društvo osnovano 1899. godine. 

Trakilovićeva je zahvalila za podršku resornom ministarstvu, koje cijeni kvalitetan rad "Srbadije". 

"Okupljajući ove mlade ljude, na pravi način čuvamo kulturu i jezik", rekla je Trakilovićeva. 

Ona je navela da "Srbadija" planira odlazak na Svjetsku horsku olimpijadu, koja će početkom jula 2018. godine biti održana u Južnoafričkoj Republici, te da očekuje podršku Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Društvene mreže