log in

Penzioneri uglavnom zadovoljni povećanjem penzije /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dugo najavljivano povećanje penzija realizovano je 10 novembra. Naime, tada su penzioneri u Srpskoj dobili oktobarsku penziju uvećanu za tri odsto.

U bijeljinskom Udruženju penzionera podsjećaju da je republički upravni odbor udruženja penzionera još u junu prošle godine tražio da povećanje penzije bude 5 odsto, i pri tom stavu i dalje stoje, međutim priznaju, nije mala suma koju iz budžeta treba izdvojiti i da bi se namirilo povećanje od tri odsto.

Iznos prosječne oktobarske penzije je 351,40 KM i predstavlja 42,34 odsto prosječne plate u Republici Srpskoj, pa je za isplatu oktobarske penzije bilo potrebno obezbijediti 85,1 milion KM u neto, odnosno 86,1 milion u bruto iznosu.

Podsjetimo, za isplatu septembarske penzije izdvojeno je 81,5 miliona KM u neto iznosu, odnosno 82,6 miliona KM u bruto iznosu. Mogućnosti države treba razumjeti kaže prvi čovjek bijeljinskih penzionera, tvrdeći da su mnogi zadovoljni povećanjem od tri odsto.

Pantelić navodi da je Udruženje penzionera u Bijeljini jedinstvena nevladina organizacija koja se kako kaže finansira samostalno i to iz članarina. Simboličan je ističe iznos od 30.000 maraka koji im je ove godine dao Grad, pa bi ta sredstva napominje mogla biti i veća, međutim da bi i dobili novac od Gradske uprave u obavezi su kaže da kandiduju projekat.

Ovo Udruženja na godišnjem nivou samo za posmrtnine izdvaja sredstva od oko 70.000 maraka, a isto toliko novca usmjerili su i za pomoć u liječenju svojim članovima.

Društvene mreže