log in

Grad Bijeljina pomaže postupak VTO /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Gradskom budžetu za ovu godinu izdvojena je nešto manja suma za finansiranje vještačke oplodnje, u odnosu na 2014.godinu, kada se izdvajalo 25.000 maraka, ove godine je taj iznos umanjen za pet hiljada maraka.

Procedura vještačke oplodnje  iziskuje boravak u drugim gradovima gdje se sprovode analize i kontrole, što uključuje dodatne troškove, shodno tome, Gradska uprava izlazi u susret bračnim parovima da obezbijedi novac  i za putne troškove.

Ukoliko bračni parovi izraze želju sa finansiranje trećeg pokušaja vantjelesne oplodnje, obavezni su da dostave dokumenta u vezi prethodna dva pokušaja.

Ove godine evidentirano je dvet pokušaja vještačke oplodnje sa područja grada Bijeljina, međutim, u Odjeljenju za društvene djelatnosti ističu da ne raspolažu sa podacima o krajnjem ishodu u proceduri vještačke oplodnje,jer  bračni parovi nisu dužni da ih obavjeste da li je vještačka oplodnja uspijela ili nije. Ali zato, kada je riječ o pronatalitetnoj politici, Ovo Gradsko odjeljenje raspolaže sa podacima u vezi broja rođenih beba od početka godine,a  čiji broj pokazuje da je nešto manji u odnosu na prethodne godine, a da li će se on povećavati ili ne do kraja godine, ostaje nam da vidimo.

Broj novorođenih beba poslednjih godina najviše se vezuje za urbana područja Semberije. A prema podacima Gradske uprave, u Bijeljini trenutno oko 150 porodica ima četvoro ili više djece. Činjenica je da sve veći broj mladih bračnih parova ima problem  sa ostvarivanjem potomstva, tako da finansijska podrška od 20.000 maraka na godišnjem nivu dobro će doći kao pomoć i podrška zainteresovanim bračnim parovima koji se odluče da uđu u postupak vještačke oplodnje.  

Društvene mreže