log in

Kontrole pokazale da su voda i namirnice zadovoljavajućeg kvaliteta /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Laboratorijama instituta "Doktor Vaso Butozan" konstantno se vrše ispitivanja mikrobiloške ispravnosti namirnica uglavnom animalnog porijekla. Od početka godine do sada u Bijeljini kontrolisali su oko 2.000 uzoraka, a rezultati obavljenih analiza su kažu zadovoljavajući.

Uz sve mjere kontrole koje su na terenu i po prodajnim mjestima preduzimale nadležne inspekcije u saradnji sa službama Instituta "Dr Vaso Butozan" došlo se do zaključka da stanovništvo regije Bijeljina uglavnom konzumira mikrobiloški ispravne namirnice.

Popravila se situacija i kada je u pitanju briga o higijeni u svim proizvodnim i prodajnim objektima koji su se našli pod lupom inspektora jer, kako kaže Brkić, bilo je slučajeva gdje su analize uzetih briseva iz objekata pokazale da isti ne zadovoljava minimum higijenskih uslova koji su u skladu sa pravilnikom.

Cijena osnovne mikrobiološke analize u laboratorijama ovog instituta košta 35 maraka, dok  ispitivanje briseva na prisustvo dvije obavezne vrste mikroorganizama košta 20 maraka.

Pored mikrobiloške ispravnosti namirnica nadležne službe vode brigu i o mikrobiloškoj ispravnosti vode za piće. Osnovni zadatak preduzeća AD „Vodovod i kanalizacija“ je isporuka zdravstveno ispravne vode korisnicima. Stanovništvo u gradskoj zoni i okolnim mjesnim zajednicama vodom se snabdijeva sa izvorišta Grmić, pa je kvalitet vode sa ovog izvorišta na zavidnom nivou, kažu u Laboratoriji ovog preduzeća.

Osnovne analize ispravnosti vode za piće sprovode se u internoj Laboratoriji Vodovoda, ali i u laboratorijama Zavoda za zaštitu zdravlja regionalnog centra u Zvorniku. Periodične analiza sprovode se u laboratorijama Zavoda za javno zdravlje u Beogradu. Samo u Laboratoriji preduzeća "Vodovod i kanalizacija" na godišnjem nivou se analizira oko 2.500 uzoraka.

Analizirana je u laboratoriji bijeljinskog preduzeća Vodovod i ispravnost vode iz seoskih područja koja nisu priključena na gradsku vodovodnu mrežu, pa su analize i pokazale da je voda sa deset metara dubine uglavnom mikrobiološki neispravna.

Mali broj je onih koji donose uzorke vode iz seoskih sredina na analizu kaže Jovičićeva i napominje da oni koji su ipak voljni da redovno kontrolišu vodu sa česme koju inače koriste za piće to mogu uraditi svakim radnim danom od 7 do 3, ali i subotom. Međutim, potrebno je napominje Joičićeva da iz ove Laboratorije uzmu ambalažu koja mora biti sterilna da bi se obavila kvalitetna mikro biološka analiza.

Društvene mreže